Hoppa till huvudinnehåll
Ämnessidans huvudbild för Hajbo

MGP 2019 direktsänt från TV-studion i Helsingfors klockan 18.00!

programledare Jontti, Tyra och Mästa ler in i kameran
Jontti och Märta lotsar finalen av Melodi Grand Prix 2019. Tyra ser vi på sociala medier. programledare Jontti, Tyra och Mästa ler in i kameran Bild: Jaakko Vuorenmaa MGP

Programledarna i MGP, Jonathan "Jontti" Granbacka och Märta Westerlund presenterar årets alla artister i Melodi Grand Prix.

Det som är roligt för i år är att vi har så många pojkar som deltar. I fjol hade vi enbart flickor, säger Märta.

Jontti tycker att årets låtar har en härlig variation, allt från rap och disco till ballader och rock. Intressant är också att rapduon No Wi-Fi kör sin låt helt på dialekt.

Av dryga sjuttio låtar som skickades in till årets tävling får vi nu höra 10 tävla ikväll. Artisterna kommer från olika delar av svenskfinland.

På scenen ser vi också tio duktiga dansare som blivit utvalda av 120 sökande. Uttagningar ordnades under våren i Vasa, Åbo, Mariehamn och Esbo.

Finalveckan har bjudit på en hel del

Finalveckan har varit spännande för årets artister och dansare. Den startade redan onsdagkväll, då man samlades i Ylehuset i Helsingfors och började gå igenom danskoreografier, prova scenkläder och smink.

Alla har fått en provsminkning och planering av frisyr inför finalen. Scenkläderna har provats och justerats.

Tillsammans med sångpedagog Tomas Höglund, stagecoach Niki Rock och danskoreograf Jessica Öller har man övat sina nummer och lärt sig allt med kameror och mikrofoner.

Melodi Grand Prix finns också på sociala medier

I år är Tyra Wingren MGP-reportern som tar oss till händelserna kring hela evenemanget. Tyra är där artisterna och dansarna är. Dessutom har hon äran att göra årets vinnarintervju, direkt då vi vet vem som vunnit!
TikTok @mgpfinland
Instagram @mgpfinland
Hajbos Instagramkonto.

Alla är redo!

Nu är allt klart inför dagens final klockan 18. Har du ännu inte hunnit lyssna på de tio låtarna, hittar du dem här.

Finalisterna och programledarna för MGP 2019 poserar tillsammans.
Lyssna på årets artister i MGP Finalisterna och programledarna för MGP 2019 poserar tillsammans. Bild: Jaakko Vuorenmaa Melodi Grand Prix,MGP,musik,artist,finalist,Ida MM

Generalrepetition idag klockan 14.

Innan finalen har man en generalrepetition. Då övar man allt, precis som på finalen. Med kameror, ljus, musik, sång, dans och publik.

Enda skillnaden till finalen är att det som händer här, inte går att ses annat än av publiken på plats och att vi inte får fram någon vinnare. Röstningen kommer nämligen inte igång innan klockan 18.

Med god tur kan du ännu lyckas få någon biljett till generalrepetitionen. Hitta din biljett här.

Kom ihåg att rösta på din favorit!

MGP-finalen ikväll klockan 18.

Det är nu man kan bänka sig i hemmasoffan och titta på finalen, ifall man inte är en av dem som lyckats få en biljett till den fullsatta showen. Sändningen sänds direkt i Yle Fem och Yle Arenan. Finalen refereras på finska av Nuutti Takkinen.

Se direktsända MGP-showen här:

Se den direktsända MGP-showen med finskt referat här:

Så här röstar du i årets Melodi Grand Prix!
Efteråt kan man se programmet på svenska.yle.fi/mgp eller titta på reprisen i Yle Fem kl. 10.30.

Hur får vi fram en vinnare i MGP 2019?

I MGP har vi en Jury som i år består av Tika Sevón Liljegren, Joel Edström och Jennifer Erica. Tillsammans ska de välja sina favoriter bland de tio låtarna. De står för hälften av rösterna i det slutliga resultatet. Den andra hälften består av röster som fås in via sms.
Läs mer om årets jury.

tre MGP domare poserar för kameran
Årets jury i MGP. Jennifer Erica, Tika Sevón Liljegren och Joel Edström. tre MGP domare poserar för kameran Bild: MGP/Malin Lundström/Marek Sabogal/Mika Mattson MGP,mgp2019

****
MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivar- och sångtävling för 8-15-åringar som ordnas för trettonde gången i Finland.
Artisterna har skrivit sina låtar själva och har i våras valts ut bland ett stort antal sökande.
Vinnaren utses genom en 50-50 kombination av jury och publikröstning. Du kan rösta på din favorit med ett enkelt sms.

MGP är ett samarbete mellan Svenska Yle, Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU r.f. och produktionsbolaget Five Corners Production.

Instagram: @mgpfinland #mgpfinland

Facebook: MGP.Finland