Hoppa till huvudinnehåll

När svagheten förvandlas till en magisk kraft

en grupp barn
Noel, Obi, Asta och Tim har huvudrollerna i Hajbos nya dramaserie en grupp barn Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama

Flickor tittar på dramaserier och pojkar spelar dataspel. En generalisering - men faktum är att de serier Hajbo hittills har producerat fått fans främst bland flickorna.

flicka med spegel
Tora Backholm spelar Leia och är en av de tre flickorna i "Guldklassen" flicka med spegel Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama,barnprogram

Kanske beror det på att serierna heter Amanda, Fanny, Steffi… Men räcker det med vardagsdrama om en Algot eller en Jens - om killar med kärleksbekymmer och relationsintriger på skolrasten?

Eller behövs det en miljonbudget med stuntmän, animerade drakar och biljakter på Manhattan?

inspelningsplats
Adam Ahllund och Linus Granfors under inspelningen av Svart Kort inspelningsplats Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama,Barn

Det svala intresset för drama bland pojkar har märkts också under castingtillfällena i skolorna. Medan flickorna slåss om samma lilla roll kommer enstaka pojkar ibland bara för att slippa en lektion.

De genuint intresserade får välja och vraka mellan rollerna.

Både flickor och pojkar vill ha superkrafter

När castaren Lotta Ventus i i våras åkte ut till Vasas och Korsholms skolor råkade hon ut för just detta. Förväntansfulla flickor stod i långa rader medan pojkarna lyste med sin frånvaro.

Men när hon berättade att huvudpersonerna i den nya serien har superkrafter rusade de pojkar, som redan hade bestämt sig för att inte delta, upp ur sina stolar och spelade teater som om de aldrig hade gjort något annat.

I Hajbos nya dramaserie Svart Kort spelas huvudrollerna av sju pojkar och fyra flickor.

pojke
Noel Nygård spelar Marius, som är en av dem som får Svart Kort pojke Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama,Barn
Jag ville vara med för att jag tycker om uppmärksamhet. Jag tror att pojkar blir mer intresserade när det är mera action och inte så mycket kärlek, säger Noel Nygård med ett pillemariskt leende.

Svart Kort handlar om Solhagens skola, som knall och fall förlorar sin goda rektor Putte. Jobbet tas över av den äregiriga Bäckman, som spelas av Roland Rantschukoff.

en grupp människor
Vaktmästaren Britta (Bodil Sarén), guldeleverna Nova (Ava-Amanda Eriksson), Leia (Tora Backholm), Luna (Hanna Håkans) och rekorn Bäckman (Roland Rantschukoff) en grupp människor Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama

Han vill skapa en elitklass där alla är toppresterare och som kan vinna den Stora Internationella Läroplanstävlingen, så att hans namn skall finnas på allas läppar och ett par hundratusen prispengar i hans ficka.

De elever som inte klarar Bäckmans skumma test får Svart Kort. Dessa stackare hamnar i den dystra källarklassen utan dörr ut.

en grupp med barn
Sibel (Asta Sharma), Timjan (Tim Hagström), Marius (Noel Nygård) och Dargo (Obi Chidobe) får Svart Kort och hamnar i källarklassen. en grupp med barn Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama

Tillsammans blir svagheterna en styrka

Timjan, Marius, Dargo och Sibel är de fyra förlorare som får Svart Kort och tvingas leva i slavliknande förhållanden utan kontakt med omvärlden.

De har dock fått ett arv från den gode Putte. En förmåga att förvandla sina svagheter till magiska krafter.

Om de hittar sina krafter och lyckas slå ihop dem med varandra kan de rädda sig själva och kamraterna i guldklassen, som blir manipulerade utan att veta om det.

- Det roligaste med inspelningarna var alla nya vänner och lunchen på Vasklots uteservering. Det jobbigaste var de långa dagarna och scenerna med Siri, säger Noel Nygård.

Siri är en narcissistisk och elak röst i väggen och källarbarnens enda lärare.
inspelningsplats
Jyrki Karjalainen filmar Hanna Håkans och Tora Backholm. inspelningsplats Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama
- Jag tycker också att det bästa var att träffa nya kompisar och vara med dem. Det jobbigaste var dom långa arbetsdagarna och när man kom hem var man helt slut. Det var svårt att skådespela i hettan, säger Hanna Håkans som spelar Luna.

När alla inte anses ha samma värde

Hur ser det ut när människor delas in enligt poängsystem? Vilka är bra människor, vilka är dåliga och vem bestämmer vad som är av värde?

Kanske det som klassas som en svaghet i själva verket är det som kan förändra världen.

När världen dömer en som förlorare kanske man kan ta de andra förlorarna i handen, resa sig och rädda också dem som tror att de är fria.

regissören
Sandra Strömvall är regissör och manusförfattare regissören Bild: Yle/Sandra Wikstrand drama

Svart Kort spelades in sommaren 2019 i Vasa av skådespelare från Vasa och Korsholm i åldern 11-13. Serien är skriven av Sandra Strömvall, regisserad av Strömvall och Jenny Ingman och producerad av Sandra Wikstrand.

Ett nytt avsnitt publiceras på på Arenan varje lördag med start den 5.10.2019 och består av åtta avsnitt.

I de övriga rollerna ser vi bland andra Ava-Amanda Eriksson, Linus Granfors, Tora Backholm, Adam Ahllund, Adam Westeråker och Joel Baarman.

Mer från programmet

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP