Hoppa till huvudinnehåll

Segervissa socialister går mot valseger i Portugal – men en härva kring stulna vapen och sprängämnen kan bringa smolk i glädjebägaren

Antonio Costa bland väljare i Lissabon
Premiärminister António Costa (t.h.) avrundande sin kampanj i Lissabon på fredag. I miten Portugals finansminister Mário Centeno. Antonio Costa bland väljare i Lissabon Bild: Rikhard Husu Portugal,val,Antonio Costa

De portugisiska socialisterna ser ut att gå mot en klar seger i söndagens parlamentsval. Det ledande oppositionspartiet PSD har tagit in på socialisternas försprång, men lyckas knappast gå om det regerande partiet.

Lissabon

Sången klingar i Lissabonförorten Alvalade. Partiaktiva inom centerhögerpartiet PSD har samlats utanför den lokala marknaden för en sista slutspurt inför det stundande parlamentsvalet.

– Jag tror att vi måste se mer kritiskt på beskattningen och hur vi använder skattebetalarnas pengar, säger Diogo Roovers, en ung partiaktiv.

Roovers hänvisar till att skatterna aldrig varit högre i Portugal och att det här slår ut mot många små- och medelinkomsttagare.

Tillväxten är den viktigaste frågan i Portugal, instämmer partiledaren Rui Rio då Svenska Yle ställer honom frågan om vad som kommer att ändra på i Portugal om PSD tar över makten.

– Tillväxten är låg och vi har i praktiken inga investeringar. Vi behöver fler investeringar i framtiden.

Vad ändras om PSD får makten?

– Näringslivspolitiken kommer definitivt att bli annorlunda. Vi kommer att sänka skatterna och jag är säker på att socialisterna kommer att göra det motsatta.

– Dessutom har vi problem med demografin och hälsovården, det är också något vi måste ändra på.

Unga anhängare till de portugisiska socialdemokraterna
Diogo Roovers (2:a från höger) säger att skatterna är för höga i Portugal. Unga anhängare till de portugisiska socialdemokraterna Bild: Rikhard Husu Portugal

Socialisterna har överhanden

Trots att socialdemokratiska PSD, som namnet till trots räknas till centerhögern i Portugal, har utmanat de regerande socialisterna ur oppositionsställning ser partiet ut att gå mot en förlust i söndagens val.

De senaste opinionsmätningarna ger de regerande socialisterna ett stöd på närmare 40 procent.

Stödet för PSD är cirka tio procentenheter lägre. Partiet ser ut att få omkring 30 procent av rösterna i söndagens val.

Det är svårt att göra oppositionspolitik från höger när regeringen levererar positiva ekonomiska resultat och fiskalt ansvarstagande

– Det är svårt att göra oppositionspolitik från höger när regeringen levererar positiva ekonomiska resultat och fiskalt ansvarstagande, säger Pedro Magalhães, som är statsvetare vid universitet i Lissabon.

– PSD har försökt lyfta fram andra frågor, som till exempel kvaliteten på offentliga tjänster och bristen på offentliga investeringar. Men det här är frågor där partiets rykte som ett alternativ - rättvist eller inte - inte är väldigt bra.

Socialisten António Costa (i mitten) har varit premiärminister i Portugal sedan 2015. Mycket talar för att han får fortsatt förtroende i söndagens val.
Socialisten António Costa (i mitten) har varit premiärminister i Portugal sedan 2015. Mycket talar för att han får fortsatt förtroende i söndagens val. Socialisten António Costa (i mitten) har varit premiärminister i Portugal sedan 2015. Mycket talar för att han får fortsatt förtroende i söndagens val. Bild: Rikhard Husu Portugal

Oppositionen är märkt av åtstramningspolitiken

PSD har även fått bära hundhuvudet för den åtstramningspolitik som fördes i Portugal i samband med eurokrisen då Portugal stod vid ruinens brant.

Partiet satt på regeringsmakten åren 2011-2015 då Portugal blev tvunget att fatta tuffa ekonomiska beslut på inrådan av den så kallade trojkan (EU-kommissionen, Europeiska centralbanken ECB och Internationella Valutafonden IMF).

– Det var fyra år av åtstramning. I synnerhet under de första tre åren då man blev tvungen att skära i löner, sociala förmåner samtidigt som förnödenheter som elektricitet blev dyrare, förklarar Isabel David som är professor i socialvetenskaper.

Kvinna med en röd ros i handen följer med socialisternas valtåg.
Närmare 40 procent av portugiserna kommer att rösta på socialisterna, visar färska opinionsmätningar. Kvinna med en röd ros i handen följer med socialisternas valtåg. Bild: Rikhard Husu Portugal

Den ekonomiska trenden har vänt

Sedan dess har den ekonomiska trenden vänt. Arbetslöshetsgraden i Portugal är nere på sex procent och statsskuldens andel till BNP minskar.

Samtidigt har skatteintäkterna ökat vilket gjort det möjligt för regeringen att återta en del av de impopulära åtstramningsåtgärderna.

Men politiskt är det inte centerhögern utan vänstern som skördar frukterna av de förbättrade ekonomiska utsikterna.

– De (PSD) använde en stor del av sina fyra år till att säga att det inte går att tillämpa de åtgärder som socialisterna implementerat utan att förstöra ekonomin igen, säger professor David.

Regeringen har lyckats med att förbättra den ekonomiska situationen och det dagliga livet för människor

- Men det har inte hänt, åtminstone inte tillsvidare. Regeringen har lyckats med att förbättra den ekonomiska situationen och det dagliga livet för människor samtidigt som den ekonomiska utvecklingen varit på en god nivå.
Isabel David är professor i socialvetenskaper vid Lissabons universitet
De senaste fyra åren visar att det finns ett alternativ till åtstramningspolitiken, säger professor Isabel David. Isabel David är professor i socialvetenskaper vid Lissabons universitet Bild: Rikhard Husu Portugal

Portugisiska vänstern trotsar europeisk trend

Hanteringen av finanskrisen har väckt stort intresse på övriga håll i Europa.

De portugisiska erfarenheterna antyder att det finns en medelväg mellan en strikt åtstramningspolitik och en ekonomisk populism som bortser från ekonomiska realiteter.

Vi har lyckats få den portugisiska befolkningen att förlika sig med det europeiska projektet

Att trenden i landet vänt under en socialistisk regering som backas upp av parlamentets vänsterblock (BE) samt en allians mellan kommunister och gröna (CDU) går också stick i stäv med utvecklingen i många andra europeiska länder.

– Vi har lyckats få den portugisiska befolkningen att förlika sig med det europeiska projektet och visat att de europeiska reglerna och fördragen inte är ett hinder för att skapa nya jobb och höja lönerna, säger João Galamba som är statssekreterare för energifrågor i den socialistiska regeringen.

– Det här har inte enbart betydelse för Portugal utan även för andra länder eftersom det hjälper dem att hantera sina problem.

João Galamba statssekreterare med ansvar för energifrågor.
Portugal kan fungera som en förebild för den europeiska vänstern tror João Galamba João Galamba statssekreterare med ansvar för energifrågor. Bild: Rikhard Husu Portugal

Högerpopulismen lyser med sin frånvaro

Vänsterns starka ställning gör att Portugal sticker ut i en europeisk jämförelse. Avsaknaden av ett högerpopulistiskt parti med ett brett stöd bland allmänheten är ett annat kännetecken för Portugal

Portugal räknas till fåtalet europeiska länder där populisterna tillsvidare inte fått fotfäste i parlamentet.

Portugal är ett land med en liten invandring och landet är relativt sett homogent kulturellt

– Högerpopulister tenderar att aktivera rädslor som har med kulturell diversitet och invandring att göra. Men Portugal är ett land med en liten invandring och landet är relativt sett homogent kulturellt, förklarar statsvetaren Pedro Magalhães.

Det faktum att Portugal var en högerdiktatur för mindre än femtio år sedan har å sin sida bidragit till att man ansett att extremhögerns sätt att kommunicera inte hör hemma i det politiska samtalet i Portugal, fortsätter Magalhães.

– Det här betyder inte att invånarna inte skulle vara konservativa, xenofobiska eller rasistiska. Det finns gott om bevis på att så inte är fallet. Men objektivt sett finns det inte mycket att hämta för dem som försöker aktivera dessa attityder hos medborgarna.

Härva med vapen och sprängämnen överskuggar kampanjen

Så sent som i slutet av september pekade mycket på att de regerande socialisterna var på väg mot en utklassningsseger i söndagens parlamentsval.

Frågan var närmast om socialisterna skulle komma att ta en absolut majoritet i parlamentet eller inte.

På målrakan inför söndagens parlamentsval i Portugal har den tidigare försvarsministern i det regerande socialistiska partiet ändå blivit indragen i en härva som involverar stulna vapen.

Härvan har sitt ursprung i stölden av vapen och sprängämnen från ett militärlager i juni 2017.

Den portugisiska åklagarmyndigheten misstänker att det var soldater som låg bakom dådet och att den tidigare försvarsministern var medveten om det som skedde.

Många olika regeringsalternativ

Härvan kommer knappast att snuva socialisterna på regeringsmakten. Men förtroendet för socialisterna har fått sig en törn med anledning av härvan, och det ser inte ut som att partiet kommer att få majoritet i parlamentet på egenhand.

Då inställer sig frågan om vem socialisterna väljer att regera med under de kommande fyra åren.

– Vanligen strävar regeringarna efter att uppnå den minsta möjliga koalitionen, med andra ord väljer man den minsta möjliga koalitionspartnern som gör det möjligt att bilda en regering, säger Pedro Magalhães.

En minoritetsregering är också möjlig eftersom det regerande partiet inte behöver ett uttalat stöd från en majoritet av parlamentet. Det räcker med att en majoritet av parlamentet inte vänder sig mot regeringen.

– Det här gör det lättare att forma en regering, också utan en formell överenskommelse.

Artikeln korrigerades kl. 10:30. Ordet socialdemokrater har ändrats till socialister i följande mening: Men förtroendet för socialisterna har fått sig en törn med anledning av härvan, och det ser inte ut som att partiet kommer att få majoritet i parlamentet på egenhand.