Hoppa till huvudinnehåll

Vegetarisk grön maträtt fotad uppifrån.




Vegetarisk grön maträtt fotad uppifrån.
Strömsö,vegevalinta

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Den här klassiska ärtsoppan får en ny twist när ärterna ersätts med krispiga groddar och fräscha skott.

Den friska rätten fungerar som en lyxsoppa till veckoslutet serverad med pocherat ägg eller gravad lax, men lämna bort skumvinet så har du en ny klassiker till ärtsoppstorsdagarna.

Samuli Laurikainen

Ekoodlaren Laurikainen besöker Strömsö och berättar om groddar. Han ger dig tips och tricks på hur du groddar de här gröna, goda och näringsrika miraklen.

Ingredienser för 4 portioner

  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk solrosolja
  • 0,5 l grönsaksfond (eller kycklingfond)
  • 1 st citron (saft av en halv)
  • 85 gram groddar av gröna ärter
  • 85 gram groddar av röda och gröna linser
  • 100 gram skott av alfalfa och rödklöver
  • 100 g babyspenat (valfri för mera färg)
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt skumvin
  • salt och cayennepeppar enligt smak

Gör så här

  1. Skala och finhacka lökarna. Bryn i olja på låg värme i tio minuter.
  2. Tillsätt grönsaksfonden och koka upp.
  3. Tillsätt groddarna, skotten och babyspenaten och gör puré med en stavmixer.
  4. Tillsätt salt, cayennepeppar och citronsaft.
  5. Tillsätt skummad grädde och skumvin. Servera direkt.

Soppan går också att ätas kall och utan skumvin. Som tillägg passar gravad lax eller pocherat ägg.

Öppna den gröna dörren till groddarnas värld

I teorin är det enkelt att grodda frön - det enda du behöver är frön och vatten, men det finns några knep till framgångsrika groddskördar.

Vill du lära dig mera får du träffa ingenjören och ekoodlaren Samuli Laurikainen i veckans Strömsö.

En man håller i en glasskål med groddar.
I Strömsö berättar Samuli Laurikainen om varför groddar var soldaters föda under andra världskriget. En man håller i en glasskål med groddar. Bild: Yle / Marika Lytts-Råholm Strömsö (tv-program),vegval

Visste du till exempel att 5 gram broccoligroddar innehåller samma mängd anti-inflammatoriska ämne som i 150 gram mogen broccoli?

Själv använder Laurikainen groddar direkt på smörgåsen eller i en sallad. Groddar passar också utmärkt till asiatiska wokar, men de blir mjuka vid upphettning.

– Lägg till groddarna i den färdiga woken så hålls de krispiga.

Det går också att använda groddar som krutonger.

– Strö groddar på soppan. De ger tuggmotstånd och gör soppan matigare. Och så ser det jättegott ut!

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: