Hoppa till huvudinnehåll

Vintrarna jobbiga för restaurangägare i sommarstaden Lovisa – Kristian Vuojärvi planerar ändå öppna en tredje ny restaurang

En gaffel med en matbit på. I bakgrunden syns en suddig tallrik med mat.
Restaurangägarna i Lovisa hoppas på att kunna locka kunder också vintertid. Arkivbild. En gaffel med en matbit på. I bakgrunden syns en suddig tallrik med mat. Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle julmat,Joulupöytä,fester,Tallrik,Gaffel,mat

Lovisa brukar ses som en sommarstad, särskilt när det gäller restauranglivet. Kristian Vuojärvi vill förändra restaurangkulturen i Lovisa. Han har just öppnat sin andra restaurang i staden och siktar nu på en tredje.

Under den varma årstiden tillbringar lediga Lovisabor, sommargäster och turister gärna ljusa sommarkvällar på någon av stadens restauranger.

När hösten kommer lockar det mer att stanna hemma under mysfilten och en del av restaurangerna går i vinteride. Under de senaste åren har flera av stadens restauranger antingen bytt ägare eller lagt av.

Fotgängare och bilar på gata
Inte direkt lockande att gå ut i sådant här väder? Arkivbild från 2016. Fotgängare och bilar på gata Bild: Yle/Fredrika Sundén Lovisa,brandensteinsgatan i lovisa,bilar,Fotgängare,regn,vinter

– Det finns restauranger i Lovisa vintertid, men nog är det ju en helt annan värld på vintern än på sommaren, säger Heli Hassinen, en av systrarna som äger restaurang Bella.

Man kunde välja en lättare väg än att driva restaurang i staden vintertid, konstaterar Hassinen.

Har du några tankar om varför Lovisabor inte äter på restaurang så ofta vintertid?

– Inte vet jag. Jag har funderat på om de har slut på hungern, skämtar Hassinen.

– Det finns så många sommargäster och turister som går på restaurang på sommaren och de utgör en stor del av kundkretsen, fortsätter Hassinen.

Lovisa har potential

Senast Yle Östnyland tog sig en titt på restauranglivet i Lovisa var i början av året.

Då sov Skeppsbrons restauranger vintersömn medan Ölvin och Bistro Cantor hade lagt lapp på luckan. Också restauranglokalerna i gamla Hotel Degerbys nedervåning stod tomma.

Hotellet Place to sleep i Lovisa
I januari var det ännu tyst och mörkt i restauranglokalerna under Hotell Degerby. Nu finns där en sportrestaurang med spelskjortor från lokala lag på väggarna. Hotellet Place to sleep i Lovisa Bild: Yle/Mikael Kokkola Lovisa,Place to sleep

I den artikeln sade Ölvins och Bistro Cantors tidigare ägare Monika Grönqvist att stadskärnans 8 000–9 000 vintertida invånare inte räcker till alltför många restauranger.

Hon hade dessutom märkt att det inte riktigt hör till kulturen i Lovisa att äta ute så ofta.

Det här är någonting som restaurangägaren Kristian Vuojärvi vill ändra på.

I våras tog han över sommarrestaurangen Ölvin, och för några veckor sedan öppnade han sportrestaurangen Degeri Sport Pub & Dine i Hotel Degerbys nedervåning.

Lovisa har potential. Jag tror att staden kommer att växa och locka fler kunder― Kristian Vuojärvi, restaurangägare

Vuojärvis företag KV Restaurants har sedan tidigare restaurang Kokkikoulu Espa i Helsingfors och restaurang Ruukin Patruuna i Billnäs Bruk, samt cateringservice.

Nu planerar han öppna ännu en tredje restaurang i Lovisa.

– Lovisa har potential. Jag tror att staden kommer att växa och locka fler kunder. Det finns ett hål där ett viss sorts ställe skulle passa in, och ett sådant ska vi öppna, säger Vuojärvi.

Kanske Gillet?

Vuojärvi är hemlighetsfull och vill inte berätta alltför mycket om sina planer på en tredje restaurang. Vad gäller tidtabell så tror han att det kommer att gå till nästa års sida.

– Om ett halvår ungefär så tror jag att vi har ett tredje ställe i Lovisa, säger Vuojärvi.

Har det här möjligtvis att göra med att Degerby Gille letar efter ny ägare?

– Möjligtvis, säger Vuojärvi och skrattar.

Den 25 september skrev tidningen Loviisan Sanomat att Degerby Gilles nuvarande restaurangägare tänker lägga av vid årets slut på grund av personliga skäl.

Vuojärvi började sin kockkarriär på restaurangkök i hemstaden Lovisa och var med om att bygga upp Bistro Cantor och restaurang Ölvin då de grundades av Monica Grönqvist och Beatrice Grandell.

Ölvin i Lovisa.
Sommarrestaurangen Ölvin har återuppstått. Arkivbild från 2015. Ölvin i Lovisa. Bild: Yle/Sofia Strömgård ölvin

Att öppna en sportbar i Lovisa är någonting som han har drömt om och planerat i tio år.

Vuojärvi är glad över att Lovisaborna verkar ha hittat den nya sportrestaurangen men vill också locka kunder från städerna intill.

Det hoppas han kunna göra till exempel genom att sätta upp reklam vid vägkanter.

Vardagskvällar viktiga

Överlag tycker han att restaurangkulturen i Lovisa behöver förnyas.

– Jag tycker att restaurangutbudet i Lovisa har varit supertråkigt. Alla andra restaurangägare hatar väl mig när jag säger det här, säger Vuojärvi med ett skratt.

Han tycker att staden har saknat ett gemensamt vardagsrum dit det är lätt att komma både till fest och till vardags.

– Ett sådant ställe har fattats efter att Hotel Degerbys Restaurant Styrbord försvann, säger Vuojärvi.

Barpersonal häller upp öl i ett glas från en ölkran.
Arkivbild. Barpersonal häller upp öl i ett glas från en ölkran. Bild: Mostphotos öl,barer,krogar,utskänkning,restaurang,servering,ölglas

Enligt Vuojärvi blir det allt vanligare att äta ute till vardags, både i Finland och utomlands. Han siktar på att göra sportrestaurangen till en plats dit det är lätt att gå också en vanlig tisdag.

– Jag litar på att Lovisaborna och andra hittar oss också på vintern, säger Vuojärvi.

Sommarrestaurangen Ölvin kommer inte heller att gå helt i ide. Den kommer att ha öppet på lördagarna under vinterhalvåret.

Vegansk mat lockar långväga gäster

Systrarna Sini och Heli Hassinen har drivit restaurang Bella i lite över 8 år, både sommar- och vintertid.

– Vissa år är bättre, vissa sämre. I höst har det varit ganska lugnt, säger Heli Hassinen.

I maj 2018 gjorde Bella en helomvändning och gick från biffrestaurang till att enbart servera veganska rätter. I april flyttade Bella in i Lovisa busstation efter att det tidigare hyreskontraktet tagit slut.

Vissa kunder har kommit ända från Villmanstrand, Seinäjoki och Joensuu― Heli Hassinen, ägare till restaurang Bella

Enligt Hassinen är omsättningen ungefär lika stor nu som under den sista tiden som biffrestaurang, men man har lyckats kunder allt mer långväga ifrån.

– Vissa kunder har kommit ända från Villmanstrand, Seinäjoki och Joensuu, säger Hassinen.

Ni har ju haft dörrarna uppe i åtta år redan. Har du några tips på hur man får en restaurang i Lovisa att löna sig också vintertid?

– Inte kommer jag på några tips just nu. Jag tror att var och en får lita till sin egen tur. Vintern är utmanande, då får man hitta på allt möjligt annat. Som tur kommer lillajulssäsongen snart igen, konstaterar Hassinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland