Hoppa till huvudinnehåll

En vegetarisk lökpaj. Bilden har kortskärpedjup och högst uppe till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.




En vegetarisk lökpaj. Bilden har kortskärpedjup och högst uppe till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.
vegetariska rätter,vegval

Baka lökpaj med franska influenser

Pajen är fyllig, ganska lätt att tillverka och det röda vinet ger en fin färg till den, för att inte tala om smaken.

Mari Tiensuu

Ingredienser

Botten:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 dl kallt vatten.

Fyllning:

  • 6 gula lökar
  • 2 msk olja
  • 2 dl rött vin
  • 1/2 citronsaft
  • 1 tsk honung

Äggmjölk:

  • 2 dl mjölk eller grädde
  • 1 tesked salt
  • 1 ägg
  • 2 tsk dragon
  • 2-3 dl riven ost

Gör så här

  1. Blanda fettet med mjölet och saltet till en smulig blandning, tillsätt det kalla vattnet och rör snabbt tills det är jämnt. Ställ degen kallt.
  2. Stek de skivade lökarna i olja, tillsätt rött vin, citronsaft och honung och låt sjuda i cirka 10 minuter.
  3. Pressa degen i formen, häll i lökfyllningen och äggmjölken. Du kan också förgrädda bottnen först i 10 minuter.
  4. Strö över den rivna osten. Grädda i 200 grader i cirka 30 minuter.

Servera pajen svalt. Den här pajen är god flera dagar efter tillredning.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: