Hoppa till huvudinnehåll

Bästa kryddfisk och strömmingsöverraskning utsedda på Helsingfors strömmingsmarknad

Tre personer håller upp sina diplom.
Toni Rantamaa, Pirjo Salonen och Heikki Eskelinen. Tre personer håller upp sina diplom. Bild: Kim Öhman/Stadin Silakkamarkkinat Helsingfors strömmingsmarknad

Strömmingsrådet har utsett de bästa strömmingsrecepten på årets strömmingsmarknad i Helsingfors. I år gick vinsten till Hangö och Pargas.

Första pris för årets kryddfisk gick till Tage Gustafsson från Hangö. Gustafsson knep vinsten med 51 poäng. Juryn gav 46 poäng åt Tövsalaborna Pirjo och Reima Salonens kryddfisk, och på tredje plats kom Vento Aalto från Pyhämaa med 43 poäng.

Priset för årets strömmingsöverraskning knep Heikki Eskelinen från Pargas. Juryn gav hans strömming med chili och vitlök 56 poäng.

Pirjo och Reima Salonen tog hem andraplatsen även i överraskningskategorin, här med deras Agricola-örtströmming som fick 52 poäng.

Toni Rantamaa från Sastmola slutade på tredje plats med sin Ämmäkariströmming. Även den fick 52 poäng av juryn men reglerna var till paret Salonens favör, eftersom de fick till antalet fler högre betyg.

Årets jury bestod av projektchef vid Finlands fritidsfiskemuseum Sirpa Glad-Staf, kocken och kokboksförfattaren Hanna Gullichsen, stadslotsen Jarkko Laaksonen, journalisten Sakari Nupponen, Finsk Energiindustris kommunikationschef Jukka Relander och företagaren Janne Saarikko.

Strömmingsmarknaden har under årens lopp förvandlats till ett evenemang för allmänheten där skärgårdstraditioner och modern matkultur möts.

Årets upplaga av marknaden pågår fram till lördag 12 oktober.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen