Hoppa till huvudinnehåll

Biden till motattack: Trump kommer inte att krossa mig och han kommer inte att krossa min familj

Den förre vicepresidenten Joe Biden talade till fackliga aktivister i Los Angeles på fredagen (4.10).
Den förre vicepresidenten Joe Biden talade till fackliga aktivister i Los Angeles på fredagen (4.10). Den förre vicepresidenten Joe Biden talade till fackliga aktivister i Los Angeles på fredagen (4.10). Joe Biden

"Nu får det vara nog. Varje dag - till synes med några timmars mellanrum - avslöjas nya bevis på hur president Trump missbrukar sin makt och är totalt olämplig som president. Han utnyttjar landets högsta ämbete för att främja sina personliga politiska intressen i stället för nationens intressen".

Så inleder USA:s förre vicepresident Joe Biden sitt inlägg i Washington Post. Samtidigt publicerar New York Times en artikel om hur sårbar Joe Biden, president Donald Trumps eventuella motståndare i det kommande presidentvalet, ter sig just nu.

Enligt New York Times (NYT) har Biden och hans medarbetare kämpat med att hitta rätt sätt att försvara sig mot Trumps angrepp. Obeslutsamheten har tolkats som svaghet och Biden har blivit allt sårbarare.

NYT menar att Biden inte velat ge sig in i någon gyttjebrottning med Trump och att han alltid varit mån om att skydda sin familj och att försvara USA:s politiska system och dess institutionella normer. Precis det som Trump inte visat speciellt stor respekt för under angreppen mot Biden och hans son Hunter.

Joe Biden med hans son, advokaten Hunter Biden, under en baseball match i Washington DC i januari 2010.
Joe Biden med sin son, advokaten Hunter Biden, under en baseballmatch i Washington DC i januari 2010. Joe Biden med hans son, advokaten Hunter Biden, under en baseball match i Washington DC i januari 2010. Joe Biden,Hunter Biden

Trump har ju uppmanat både Ukraina och Kina att utreda Joe Biden och hans son Hunter Bidens förehavanden i Ukraina och Kina. De misstänkta påtryckningarna mot Ukraina har lett till att demokraterna i kongressen inlett ett riksrättsförfarande mot Trump.

Det finns - åtminstone tillsvidare - inga belägg för att vare sig Biden eller hans son har gjort sig skyldiga till något olagligt, eller ens klandervärt i de här länderna.

Däremot citerar också NYT bedömare som anser att Biden inte borde ha tillåtit sin son att ta emot styrelseuppdraget i det ukrainska gasbolaget Burisma då Biden själv var vicepresident i USA och engagerade sig också i ukrainsk politik.

Tragiska familjehändelser

Joe Biden och hans familj har drabbats av svåra tragedier. Biden förlorade sin hustru och sin dotter i en bilolycka 1972 bara några veckor efter att han blivit invald i senaten. Parets två söner Beau och Hunter skadades, men överlevde olyckan.

Beau Biden dog av en hjärntumör 2015. Den yngre sonen, advokaten Hunter Biden har kämpat med missbruksproblem. Just Joe Bidens önskan om att skydda sin hårt prövade familj ska ha fått honom att tveka in i det längsta innan han gick med i kampen om demokraternas presidentkandidatur.

Biden går till motangrepp mot Trump i Washinton Post

I sin debattartikel i Washington Post går Joe Biden inte in på några detaljer vad gäller hans eller sonens engagemang i Ukraina eller Trumps beskyllningar. Han koncentrerar sig i stället på Trumps oduglighet.

"Hans (Trumps) senaste brott mot rättsordningen - att öppet be Kina att blanda sig i vårt val - är så skandalöst, att det är helt uppenbart att han betraktar presidentämbetet som ett frikort att göra vad han vill, utan konsekvenser", skriver Biden.

Enligt Biden förstår Trump inte alls det ansvar som presidentämbetet för med sig. I stället ser han bara makten - "och hur makten kan vara till nytta för en person: Donald Trump".

Joe Biden, sondottern Finnegan och sonen Hunter på en flygplats i Peking i december 2013.
Joe Biden, sondottern Finnegan och sonen Hunter på en flygplats i Peking i december 2013. Joe Biden, sondottern Finnegan och sonen Hunter på en flygplats i Peking i december 2013. Joe Biden,Hunter Biden

"Vår första president, George Washinton, blev känd för att inte kunna ljuga. President Trump verkar inte kunna tala sanning - om någonting. Han förtalar alla som han betraktar som ett hot. Det är därför han så desperat lägger ut direkta lögner, kullkastade konspirationsteorier och smutskastar min familj - antagligen i hopp om att underminera min presidentkandidatur", skriver Biden.

Jag kommer inte att försvinna någonstans. Ni kommer inte att krossa mig, och ni kommer inte att krossa min familj

Biden anklagar Trump för att ha utnyttjat det amerikanska utrikesministeriet, justititeministeriet, vicepresidentens kansli och det nationella säkerhetsrådet för att främja sina egna personliga politiska intressen.

Biden skriver att han trots Trumps angrepp kommer att koncentrera sig på frågor som gäller exempelvis utbildning, vapenvåldet, sjukvårdsreformen och klimatet.

Biden avslutar sitt uppmärksammade inlägg med att rikta sig till Trump och hans medhjälpare: "Jag kommer inte att försvinna någonstans. Ni kommer inte att krossa mig, och ni kommer inte att krossa min familj". Dessutom lovar han att segra över Trump i presidentvalet 2020.

Källor: Washinton Post, New York Times

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes