Hoppa till huvudinnehåll

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna




Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna
Strömsö,vegevalinta

Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis

Det här är ett lätt men ändå festligt recept. Servera gärna som en förrätt eller som lyxig vardagsmat för familjen. Jag är en hobbymatbloggare som gärna provar på nya rätter.

Sari Pylsy

På bloggen hittar du fler av läckra recept av Sari (på finska)

Ingredienser för gnocchi

  • 2-3 potatisar (cirka 400 g), mjölig sort
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl (alt. bovete för glutenfria gnocchin)
  • 3 msk gräslök
  • salt, peppar
  • vatten

Gör så här

  1. Tvätta och koka potatisen tills mjuk. Skala så snart de svalnat lite och mosa med en potatisstöt eller använd potatispress.
  2. Tillsätt 1 ägg, 3 msk gräslök och 1 dl vetemjöl (el. bovete), en nypa salt och peppar. Rör ihop och tillsätt mjöl vid behov.
  3. Forma degen till en stång och dela den i 24 bitar. Pressa bitarna i näven till små kuddar.
  4. Fyll en 2-3 l kastrull halvfull med vatten och koka upp vattnet.
  5. Lägg hälften av gnocchina i det kokande vattnet. Lyft upp med hålslev på tallrik då de stigit upp till ytan.
  6. Upprepa med resten av gnocchina.

Obs - kasta inte bort kokvattnet!

Tillbehör till gnocchi

Anpassa gärna tillbehören till säsongen t.ex. svamp, broccoli, jordärtskocka + tomat och någon ört, förslagsvis salvia passar bra.

  • ett stort knippe sparris
  • smör
  • timjan
  • ½ citron, citroncest och -juice
  • 1 dl riven parmesanost
  • en skopa kokvatten från gnocchikoket

Gör så här

  1. Förbered sparrisen medan potatisen kokar. Skär bort den träiga nedre delen och skiva sparrisen i ca ½ cm skivor. Lämna en rejäl bit (ca 8 cm) av toppen oskivad och dela den på längden.
  2. Lägg en stor klick smör i pannan, tillsätt några timjankvistar och låt smöret få smak av timjan.
    Lyft örterna ur pannan och lägg i sparrisen. Vänd skivorna i smöret en stund och tillsätt sedan en skopa gnocchibuljong (kokvatten), låt koka några minuter.
  3. Lyft sparrisen ur pannan men låt pannan stå kvar på spisen. Lägg smör i pannan och stek gnocchins tills de har en fin stekyta.
  4. Tillsätt sparris, rör om.
  5. Riv citronskal och pressa saften i pannan. Tillsätt den rivna parmesanosten och några timjankvistar.

Servera direkt ur pannan eller fördela i portioner (räcker till 2 - 4 pers).

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: