Hoppa till huvudinnehåll

Här är tre finlandssvenska eldsjälar som får byar och småorter att blomstra

Det behövs eldsjälar, det vill säga driftiga och företagsamma personer, för att småstäder, orter och byar ska vara levande och må bra.

Vi bad er att tipsa oss om eldsjälar i Svenskfinland. Nu har Svenska Yle träffat tre av dem.

Företagaren Erika Englund, Pellinge: ”Det behövs många eldsjälar för att få en brasa att brinna"

En kvinna i vit regnrock håller i en ficklampa och lyser in i en liten grotta.
Erika Englung lockar människor till ön genom en äventyrsstig som är inspirerad av Tove Janssons "Hur gick det sen". En kvinna i vit regnrock håller i en ficklampa och lyser in i en liten grotta. Bild: Yle / Petter Blomqvist företagare,Pellinge,naturstigar,erika englund

Under vintern minskar antalet människor på Pellinge till en tiondedel men eldsjälen Erika Englund håller verksamheten och humöret igång! Men det krävs mer än en människa för att hålla orten vid liv.

Det är ett lätt duggregn som faller över oss på färjan på väg över till Pellinge. På skärgårdsön har sommaren nyligen sagt sitt och vädret börjar sakta men säkert övergå i höst och rusk.

Under sommarmånaderna ökar invånarantalet på ön nästan tiofalt, när sommargäster och stugfirare kommer till orten. Nu börjar de så småningom ha åkt hem.

Men på Söderbyboden är det ännu liv och rörelse. Bybutiken är öppen året om och är en viktig knutpunkt för de som bor på ön även under vinterhalvåret.

I butiken håller håller Erika Englund på att samla ihop en matkasse till en kund. Hon går noggrant igenom listan och ser till att alla kundens önskemål uppfylls.

- Vi kör ut matkassar till kunder omkring två gånger i veckan, men det skulle nog finnas plats för fler, säger Englund och stryker över en punkt på listan.

En prislista i en bybutik, med fulla hyllor av hushållsvaror i bakgrunden.
Bybutiken håller öppet året om. En prislista i en bybutik, med fulla hyllor av hushållsvaror i bakgrunden. Bild: Yle / Petter Blomqvist bybutiker,Pellinge,söderbyboden

Englund har drivit butiken i omkring tio år. Hon tog över den när den tidigare ägaren gick i pension.

Att vara egenföretagare i skärgården har sina utmaningar. Liksom för många andra är lönsamheten den stora svårigheten för Söderbyboden.

- Det finns så klart mycket fler kunder under sommarmånaderna, så att allt att fungera under vintern är en utmaning. Men man får försöka fylla dagarna och hitta på nya sätt att locka människorna hit, säger hon.

Bland annat har hon satsat mycket på caféverksamhet under vinterhalvåret till exempel genom att ordna “kaklördag”, där butiken bjuder på kaffe och säljer hembakade kakor.

Erika Englund säger att det är viktigt att våga testa nytt, även om det inte alltid lyckas.

- I Finland har vi lite den här attityden att allting måste planeras i minsta detalj, och då tar du lätt död på inspirationen. Där är kanske inte alla mina ideér alltid helt genomtänkta eller som inte passar just nu. Även om en del ideér är sådana som inte funkar så får det vara så!

Tove Janssons berättelse inspirerade till nytt projekt

Erika Englund har också satsat på andra sätt att locka människor till ön och för att få ekonomin att gå runt.

Den senaste stora satsningen är inspirerad av Tove Janssons kända barnbok “Hur gick det sen?”. Det är en äventyrsstig där deltagarna ska lösa olika uppgifter för att hitta vidare längs stigen.

- De grupper som klarar sig bäst är oftast de som är blandade, barn klarar ofta av att tänka på ett annat sätt än vad vuxna gör.

Rutten går längs den gamla stig som Tove själv vandrade längs med när hon tog sig från upp till byn.

Stigen har gjorts i samarbete med Moomin Characters, och många av punkterna på vägen har en direkt koppling till boken.

Du har blivit kallad en eldsjäl här på Pellinge, hur ser du på den benämningen?

- Det känns väldigt hedrande att bli kallad det, men vi är väldigt många här på ön som jobbar för att hålla orten vid liv. Det behövs många eldsjälar för att få en brasa att brinna.

Hon har också ett råd till andra som känner att de vill satsa på nya ideér för hemorten.

- Man ska inte lyssna på de som säger att saker inte går. Det kan hända att de har rätt i slutändan men det behöver man inte bry sig om.

Bokhandlaren Marita Grönberg, Närpes: ”Det är mycket jobb med en bokhandel, men väldigt väldigt roligt.”

kvinna i bokhandel
kvinna i bokhandel bokhandel,närpes

I Närpes finns en bokhandel som är omtyckt och välbesökt av ortsbor, men hit kommer också kunder från annat håll. Den drivs av en riktig eldsjäl, Marita Grönberg.

Hon var tidigare anställd i bokhandeln, men köpte sedan upp den av den förra ägaren.

Daniella Lindström letar sig fram till hyllan med barnböcker. Hon har inlett sin moderskapsledighet och tänker skaffa ett par pekböcker till barnet hon väntar.

- Här finns ett stort utbud på barnböcker, så jag tänkte passa på då jag är ledig, säger Lindström.

blond kvinna med glasögon
Daniella Lindström besöker ofta bokhandeln som blivit utsedd till årets bokhandel 2018. blond kvinna med glasögon Bild: Yle/Jyrki Karjalainen bokhandel,kund

Lindström handlar i synnerhet presenter och julklappar på När-bok som butiken heter.

Böcker är ägaren Marita Grönbergs stora passion och i fjol blev När-bok utsedd till årets bokhandel 2018 på Helsingfors bokmässa.

- Det är mycket jobb med en bokhandel, men väldigt väldigt roligt. Jag gillar det verkligen, säger hon.

Bokhandeln har ett mångsidigt utbud. Här finns böcker av alla de slag.

- När jag väljer litteratur tänker jag på mina kunder, alla och envar. Och på vad som är aktuellt förstås. Jag försöker att inte tänka så mycket på mig själv, säger Grönberg.

Det finns ett baslager av böcker på engelska. Numera ges det ut barnböcker som är skrivna på flera språk och dem tar Marita Grönberg alltid in.

- Finskspråkiga böcker får jag snabbt, så jag tycker det är onödigt att ha fel böcker i hyllan, utan jag beställer det som kunden vill ha.

Kunderna är inte bara Närpesbor

Helinä Kujanpää kommer från grannstaden Kristinestad.

- Hit kommer jag gärna. Här är trivsamt och det finns ett brett utbud böcker, tycker Helinä Kujanpää.

Kujanpää är finskpråkig och nu letar hon i hyllan med litteratur om hälsa.

- Det finns mycket mera böcker om hälsa på svenska, och jag läser svenska bättre än jag talar, säger hon.

Är det skillnad på jobbläsande och fritidsläsande?

- Absolut, utbrister Grönberg. Att läsa på grund av jobbet är en sak, njutningsläsandet är när man riktigt sjunker in i en bok. Och njutningsläsandet blir lidande av alltför mycket jobb.

Nu börjar Marita Grönberg läsa "Ingemar Modigs uppvaknande" av Mikael Bergstrand.

- Den är en hyllning till livet.

Kaféägaren Ellen Järvinen, Kasnäs: "Så gott som allt från djur till grönsaker tas till vara."

Ellen Järvinen sitter på trappan framför en öppen dörr till till sitt café Källarvinden i Kasnäs
Ellen Järvinen öppnade ett sommarcafé i Kasnäs. Ellen Järvinen sitter på trappan framför en öppen dörr till till sitt café Källarvinden i Kasnäs Bild: Maud Stolpe/Yle Kimitoön,kasnäs

För några år sedan behövde Ellen Järvinen i Kasnäs ett sommarjobb. Morföräldrarna hade en lämplig potatiskällare och källarvinden rustades hastigt och lustigt upp och blev Café Källarvinden.

- För fem år sedan vid jultid började jag fundera på ett sommarjobb och på påsklovet bytte jag golv på källarvinden och satte in halvpanel och efter det gick allting snabbt, berättar Ellen Järvinen.

Veckan innan öppningen kom ett lass antika möbler och resten pusslades ihop av sådant Järvinen hittade på vindar och loppmarknader.

Tycker om att ordna evenemang

Efter gymnasiet började Järvinen studera vid Åbo Akademi. Först fysik och senare bytte hon till sociologi. Under studietiden drogs hon in i föreningslivet och märkte att det hon verkligen tyckte om att göra var att ordna olika evenemang.

- Jag funderade ganska länge på vad jag vill göra. Jag har alltid varit intresserad att jobba inom en kreativ bransch och efter att ha haft Källarvinden i tre år började jag leta efter lämpliga kurser, säger Järvinen.

Hon ville i alla fall inte lägga tre år på utbildningen och hittade en kurs på ett år i London.

Hopplock av gamla möbler i Café Källarvinden i Kasnäs
I Café Källarvinden finns antika möbler och sådant som Järvinen hittade på vindar och loppmarknader Hopplock av gamla möbler i Café Källarvinden i Kasnäs Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,ellen järvinen

Från början byggde konceptet på Källarvinden mest på kaffe och kakor, men efter utbildningen i London är det mest salta smårätter i tapasform som gäller.

De senaste två somrarna har också pojkvännen jobbat på Källarvinden.

- Det roliga är att jag får göra vad jag vill och menyn planerar jag oftast samma dag som den serveras.

Från nos till svans

Ellen Järvinens matfilosofi kallas "nose to tail" alltså nos till svans och det betyder att så gott som allt från djur eller grönsaker tas till vara.

- Från grönsakerna använder vi allt från rot till blast och från djuren huvud, fötter och allt annat så som inälvor, lever och njurar. Så kallad skräpfisk står också på menyn och den brukar jag ibland själv fiska. Eller så får jag den av mina morföräldrar som har varit yrkesfiskare, berättar Järvinen.

Allt från Åboregionen

De flesta råvaror är lokala eller åtminstone från Åboregionen. Det paret inte får tag på odlar de själva.

Under skördetiden gäller det att fermentera, lagra och lägga in, så det finns färdigt till nästa vår då Källarvinden slår upp dörrarna för sommaren.

Ellen Järvinen plockar örter i sin odling
Det Ellen Järvinen inte får tag på brukar hon odla själv. Ellen Järvinen plockar örter i sin odling Bild: Maud Stolpe/Yle Närbild,Café Källarvinden

På frågan vad fermentering betyder svarar Järvinen att det finns många olika sätt.

- Det är ett sätt att lagra mat. Vi använder mycket laktofermentering så att man saltar in maten och utan syre förvandlas den så att den blir lite sur som sauerkraut eller ryska saltgurkor.

Artikeln uppdaterad 6.10 2019 kl. 18:30: Daniella Lindströms namn korrigerades.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland