Hoppa till huvudinnehåll

Keijo Vilhunen: "Jag var en av finansiärerna bakom bombdådet mot polishuset i Böle"

Förstörda fönster i Böle polishus efter bombdådet 1995
En bilbomb förstörde minst 150 rum i Böle polishus 1995. Förstörda fönster i Böle polishus efter bombdådet 1995 Bild: Lehtikuva Böle polishus

Ex-gängledaren Keijo Vilhunen var en av finansiärerna till bombdådet mot polishuset i Böle 1995, påstår Vilhunen i en ny bok.

Boken Kultainen vasikka, skriven av kriminalreportrarna Janne Huuskonen och Mikko Gustafsson, handlar om Finlands organiserade brottslighet och ger ny information om flera centrala brottsfall.

Ett av dessa är bombdådet mot Böle polishus i augusti 1995, då en bilbomb rev ett hål i polishusets vägg. En polis som befann sig inne i huset fick lindriga skador och de materiella skadorna var i miljonklass.

I boken säger Keijo Vilhunen att dådet finansierades av flera olika personer. Han själv bidrog med 50 000 mark.

– Man samlade in pengar för det. Om jag minns rätt deltog jag med ett litet bidrag. Det var en varning, säger Vilhunen enligt boken.

Polisen avslutade sin undersökning år 2006 och brottet har redan preskriberats.

Flera planer på att attackera myndgheter

Enligt boken fanns det bland yrkeskriminella flera planer på att gå till angrepp mot myndigheter.

Trippelmördaren Lauri Johansson säger enligt boken att han föreslagit till Keijo Vilhunen att en kvinnlig narkotikaåklagare skulle skjutas i direktsändning med stormgevär.

– Det kunde ha tagit kål på kameramännen också, men sådant är det, säger Johansson i boken.

Sommarstugan till åklagaren i fråga brändes upp på 1990-talet. Vilhunen kommenterar inte lönnmordsplanerna till författarna, men erkänner att det var han som låg bakom branden. En annan person fick ta skulden.

– Jag kan erkänna så här efter 20 år att det vara jag som beställde branden, säger Vilhunen enligt boken.

Källa: STT

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes