Hoppa till huvudinnehåll

Kosovo går till val – omvärlden hoppas på nystart i samtal med Serbien

Människor går förbi en valaffisch i Pristina.
Människor går förbi premiärminister Ramush Haradinajs valaffisch i Pristina. Människor går förbi en valaffisch i Pristina. Kosovo,val

Söndagens nyval i Kosovo kan leda till nya försök till att normalisera relationerna mellan Pristina och Belgrad.

Valet utlystes efter att premiärminister Ramush Haradinaj avgick i juli då han kallats till förhör om sin roll i Kosovokriget. Haradinaj har förhörts om sin roll i kriget 1998-1999, då han var kommendör för den albanska rebellgruppen UCK.

Det här har emellertid inte hindrat Haradinaj från att ställa upp i dagens val. Om han vinner blir det den tidigare rebellkommendörens tredje period som statsminister.

Haradinaj hoppas att väljarna kommer att belöna hans tuffa linje mot Serbien, men enligt opinionsmätningar finns det ett brett missnöje med fattigdomen och korruptionen i landet, vilket gett oppositionspartierna lyft.

Mittenhögerpartiet LDK och vänsterpartiet Vetevendosje anses höra till förhandsfavoriterna, tillsammans med det största partiet i den nuvarande regeringskoalitionen, PDK. Men inget enskilt parti ser ut att ensamt ta hem en valseger och därmed väntas svåra koalitionsförhandlingar.

Människor går framför en valaffisch i Pristina.
Centrala Pristina var tapetserat med valaffischer inför söndagens val. Människor går framför en valaffisch i Pristina. Kosovo,Pristina,val

Samtal mellan grannländerna på is

En av de mest brännande valfrågorna är förhållandet till Serbien.

Både USA och EU har pressat länderna att normalisera sina relationer, men de EU-ledda samtalen har stått stilla redan länge. Förhandlingarna stötte på ett allvarligt bakslag i november då Kosovo införde tullavgifter på serbiska varor i protest mot att Serbien blockerat landets medlemskap i Interpol.

De flesta partier har meddelat att de avskaffar tarifferna, men att de planerar att introducera andra repressalier mot Serbien.

Kosovo utropade sin självständighet från Serbien år 2008. Sedan dess har mer än hundra länder erkänt landet som självständig stat. Serbien däremot har inte erkänt Kosovo, utan ser området som en FN-styrd del av Serbien.

Kosovo vill att Serbien erkänner landets självständighet, vilket har hindrat Kosovo från att bli medlem i FN. Också Serbien är under press att normalisera relationerna, eftersom det är en förutsättning för ett framtida EU-medlemskap.

Över 34 000 observatörer övervakar röstandet, som pågår till klockan 20 i kväll. Officiella resultat väntas först på måndag.

Källor: Reuters, AP, AFP.

Läs också