Hoppa till huvudinnehåll

Lassi Etelätalo skrällfyra i spjutfinalen – Grenadas Anderson Peters minst lika överraskande guldmedaljör, favoriten Kirt fördes ut på bår

Herrarnas spjutfinal i Doha blev inte lika högklassig som många hade väntat sig. Det tackade Lassi Etelätalo och Anderson Peters för. Etelätalo var bästa VM-finländare med sin fjärdeplats medan Peters tog guld. Magnus Kirt skadade sig dessvärre illa.

– Finlands bästa VM-placering sedan Tero Pitkämäkis brons i Peking, summerade expertkommentator Otto Ylöstalo.

Precis som i kvalet lyckades Etelätalo då han var ställd mot väggen. I tredje kastomgången lyfte han sig till fyra med 82,46, och tävlingen fick fortsätta med tre kast till.

– Jag trivs i tuffa tävlingssituationer. Jag brukar kasta bäst i sista försöket. Ju tuffare läge desto mera får jag ut av mig, sade Etelätalo efter tävlingen.

Och ingen kom förbi. Tysklands Julian Weber stannade på 81,26. Tjecken Jakub Vadlejch på 82,19. Både Julius Yego och Keshorn Walcott misslyckades totalt.

Etelätalo slutade fyra – tre meter från en VM-medalj.

"Överraskad att man med ett sådant resultat slutar fyra"

Segern gick till Grenada och Anderson Peters. Peters slog till med 86,69 redan i den första omgången – en notering som ingen annan spjutkastare skulle nå. Peters förbättrade ännu resultatet till 86,89 i den fjärde omgången.

De främsta utmanarna var Magnus Kirt och Johannes Vetter. Tysken Vetter hade svårt att få kastningen att stämma och fick nöja sig med en bronspeng med resultatet 85,37.

Nivån överlag i finalen blev ändå sämre än väntat, ansåg också den färske VM-fyran Etelätalo.

– Jag kunde göra en prestation på min egen nivå. Men jag är överraskad att man med ett sådant resultat slutar fyra. Men nöjd måste jag vara eftersom medaljerna var långt borta.

– Jag antog att vissa kan kasta långt men utgick från att några misslyckas. Man såg nog att kvalet var igår och att många tvingades kasta tre kast i kvalet. En mellandag skulle ha varit bra, men tydligen fick man inte en sådan att rymmas i ett tio dagar långt evenemang, sade Etelätalo.

Magnus Kirt kastade 86,21 i den andra omgången – men fick ett mardrömsslut på tävlingen. I den femte omgången skadade Kirt sin vänstra arm allvarligt och fick föras ut på bår.

– Det såg inte bra ut med Kirt. Synd att det gick så gör honom, han hade haft möjlighet att kasta långt idag.

Resultat:

1. Anderson Peters GRN 86,89
2. Magnus Kirt EST 86,21
3. Johannes Vetter GER 85,37
4. Lassi Etelätalo FIN 82,49
5. Jakub Vadlejch CZE 82,19
6. Julian Weber GER 81,26
7. Marcin Krukowski POL 80,56
8. Kim Amb SWE 80,42
9. Norbert Rivasz-Toth HUN 79,73
10. Chao-Tsun Cheng TPE 77,99
11. Keshorn Walcott TTO 77,47

-Julius Yego KEN inget resultat

Läs också