Hoppa till huvudinnehåll

Lokförarnas strejk på måndag avblåst – tågtrafiken ska löpa normalt

Ett lokaltåg fotat på Böle tågstation.
Ett lokaltåg fotat på Böle tågstation. Bild: Yle/Carolina Husu lokaltåg,tåg,VR,tågtrafik,järnvägsstationer,Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,Perrong

Lokmannaförbundet och VR har kommit såtillvida överens att måndagens strejk är avblåst.

VR och Lokmannaförbundet uppger att de under söndagen lyckats återuppta dialogen och undvika en strejk.

Förhandlingarna mellan parterna ska fortsätta.

VR och lokförarna eftersträvar att lokaltågstrafiken ska löpa normalt på måndag 7 oktober.

Kom överens på några timmar

Lokmannaförbundet fattade beslut på söndag vid 17-tiden om att strejka på måndag morgon, men redan efter nio på söndag kväll hade VR och förarna kommit överens till den grad att strejken kunde undvikas.

Lokförarna planerade att inte komma på skift som skulle börja mellan tre och nio, morgonen till måndag.

Sammanlagt handlade det om kring 300 lokförare som skulle strejka. Strejken skulle ha påverkat lokaltrafiken under hela måndagen.

Strejken skulle omfatta alla lokaltåg i huvudstadsregionen, alltså lokaltåg från och till Helsingfors men också R-tågen till Riihimäki och Z-tågen till Lahtis. Fjärrtrafiken skulle inte ha berörts av strejken.

Enligt Lokmannaförbundet var strejken en protest mot arbetsgivarens tolkning, som enligt lokförarna innebär att arbetsgivarens rätt att leda arbetet sträcker sig ut över arbetstagarens fritid.

I praktiken har VR-Group bestämt att bolaget inte uppger följande dygns skift för personer som inte finns med på skiftlistan. Lokmannaförbundet hävdar däremot att delgivandet är överenskommet i kollektivavtalet.

Palta: Strejken är olaglig

Arbetsgivarna för servicebranschen Palta ansåg lokförarnas strejk vara olaglig.

- Tvister om kollektivavtalet borde behandlas i förfaranden för det ändamålet, och förfarandet i det här ärendet är fortfarande på hälft. Att skrida till stridsåtgärder mitt i förhandlingar bryter mot gängse praxis och är synnerligen klandervärt, skrev Paltas förhandlingsledare Janne Laitinen i förbundets pressmeddelande.

Källor: Yle Uutiset, STT

Artikeln uppdaterad 6.10 kl. 21:55: artikeln kompletterad med uppgiften om att strejken är avblåst.

Läs också