Hoppa till huvudinnehåll

Portugiserna röstade för fortsatt vänsterstyre - ytterhögern tar plats i parlamentet för första gången

Premiärministern och partiledaren Antonio Costa gör en triumferande gest från sin talarstol vid valvakan i Lissabon.
Premiärminister Costa gick segrande ur valrörelsen. Han firande segern med partiaktiva i Lissabon. Premiärministern och partiledaren Antonio Costa gör en triumferande gest från sin talarstol vid valvakan i Lissabon. Bild: Mikko Ahmajärvi Portugal,Antonio Costa

Premiärminister António Costa går segrande ur den portugisiska valrörelsen. Socialistiska PS fick 37 procent av rösterna i parlamentsvalet på söndagen.

Lissabon

Då så gott som alla röster är räknade står det klart att socialistiska PS får ett förstärkt mandat av väljarna.

Partiet fick närmare 37 procent av rösterna vilket ger partiet närapå hälften av platserna i Portugals parlament.

Centerhögerpartiet PSD fick 28 procent av rösterna och förlorar platser i parlamentet trots att partiet varit i opposition under de senaste fyra åren.

Socialisterna har styrt Portugal under de senaste fyra åren med stöd av två andra vänsterpartier, vänsterblocket BE och valalliansen CDU som består av kommunisterna och Portugals ekologiska parti.

Vänsterblocket ser ut att hålla sina mandat i parlamentet, medan CDU förlorar fem mandat.

Sammantaget får den koalition som styrt Portugal ett stärkt mandat av väljarna.

I sitt segertal sade Costa att han ser valresultatet som ett tecken på att portugiserna är nöjda med den koalition som regerat landet under hans ledning.

Såväl vänsterblocket som CDU uppger att de är beredda att backa upp en socialistisk regering.

Vem ska socialisterna regera med?

Valresultatet ger socialistiska PS trumf på hand i de kommande regeringsförhandlingarna.

Endast tio mandat skiljer socialisterna från en absolut majoritet i parlamentet, och partiet har därmed goda förutsättningar att sondera mellan olika koalitionsalternativ.

Det är i det här skedet inte heller uteslutet att socialisterna bildar en minoritetsregering som förlitar sig på temporära överenskommelser i parlamentet.

Den ekonomiska utvecklingen gynnar socialdemokraterna

Utvecklingen i Portugal har varit gynnsam under de senaste fyra åren.

Landet har återhämtat sig från den ekonomiska krisen, och många portugiser ser mer hoppfullt på framtiden efter de svåra åren efter finanskrisen.

Sysselsättningsgraden i landet har ökat samtidigt som man fått grepp om statsskulden som sköt i höjden i samband med den europeiska finanskrisen.

Ytterhögern tar plats i parlamentet

De övriga partierna fick nöja sig med smulor från den rike mannens bord.

Kristdemokratiska folkpartiet CDS gjorde ett dåligt val och förlorade en majoritet av sina mandat i parlamentet.

Uppstickarpartiet PAN som värnar om människornas, djurens och naturens bästa får också några tilläggsmandat i parlamentet.

Ytterhögern gjorde även små landvinningar i valet. För första gången sedan diktaturen upphävdes år 1974 tar ett ytterhögerparti plats i det portugisiska parlamentet.

Ytterhögerpartiet Chega som registrerades som parti så sent som i april 2019 får en ledamot i parlamentet.

Läs mera:

Segervissa socialister går mot valseger i Portugal – men en härva kring stulna vapen och sprängämnen kan bringa smolk i glädjebägaren

De portugisiska socialisterna ser ut att gå mot en klar seger i söndagens parlamentsval. Det ledande oppositionspartiet PSD har tagit in på socialisternas försprång, men lyckas knappast gå om det regerande partiet.