Hoppa till huvudinnehåll

Puebloindianernas gravfynd återvänder till USA – i framtiden kan också fler utländska föremål återbördas

En av klippbyarna i Mesa Verde.
Det så kallade klippalatset, Cliff Palace, i Mesa Verde. Arkivbild. En av klippbyarna i Mesa Verde. Bild: /All Over Press Mesa Verde,Colorado

Finlands nationalmuseum är berett på att i framtiden få fler förfrågningar om att återbörda utländska föremål till deras ursprungsländer.

Den här veckan stod det klart att USA bett Finland skicka gravfynd som ingår i Nationalmuseets samlingar tillbaka till Amerikas ursprungsbefolkning. Det var första gången som Finland fått en officiell förfrågan från ett annat land, men det blir inte nödvändigtvis den sista.

– Frågan om att återbörda olika kulturföremål har diskuterats flitigt på internationell nivå, så vi är förberedda på att det kan komma fler förfrågningar, säger Elina Anttila, överdirektör på Nationalmuseet.

Över 50 000 föremål ingår i Nationalmuseets samlingar och 40 000 av dem härstammar från något annat land än Finland, främst från länder utanför Europa.

– Även om Finland aldrig haft några kolonier har finländare rest runt om i världen, säger intendent Heli Lahdentausta, som ansvarar för museets etnografiska samlingar.

Sedan början av 1800-talet har bland andra kulturforskare, upptäcktsresande och missionärer hämtat med sig föremål från sina resor.

Finländarna som jobbade för det ryska kejsardömet gjorde också en insats.

– Carl Gustaf Emil Mannerheims resa till Centralasien har tillfört en stor samling, säger Anttila.

En av klippbyruinerna i Mesa Verde.
Det så kallade balkonghuset i Mesa Verde i Colorado, fotograferat av Gustaf Nordenskiöld år 1891. En av klippbyruinerna i Mesa Verde. Bild: Museiverket/Gustav Erik Adolf Nordenskiöld Mesa Verde,Colorado

Puebloindianernas gravskatter

USA:s förfrågan gäller Nationalmuseets Mesa Verde-samling. Den har sammanställts av den svenska forskaren Gustaf Nordenskiöld, som utforskade puebloindianernas klippbyar i Mesa Verde i delstaten Colorado år 1891. Nordenskiöld skickade över 600 föremål till Stockholm.

– Det var den tidens antropologi eller arkeologi, man for i väg med allt, säger Lahdentausta.

Samlaren Herman Antell från Vasa köpte samlingen och testamenterade den till “Finlands folk”. Antell dog år 1893 och hans testamente var till stor hjälp i grundandet av Finlands nationalmuseum.

USA:s förfrågan gäller endast de mänskliga kvarlevor och gravföremål som ingår i Mesa Verde-samlingen. Det handlar om skelett, mumier och benbitar samt slevar, muggar och krukor. De härstammar från 1200-talet.

USA:s Finlandsambassadör Robert Pence framförde USA:s förfrågan i slutet av september.

Al Wetherill gräver fram en boning i ett av platåbergen i Mesa Verde.
Al Wetherill gräver fram en boning i ett av platåbergen i Mesa Verde. Gustav Nordenskiöld tog fotografiet 1891. Al Wetherill gräver fram en boning i ett av platåbergen i Mesa Verde. Bild: Museiverket/Gustav Erik Adolf Nordenskiöld. Mesa Verde,Colorado

Finland utreder vilka regler gäller

Om Finland får fler förfrågningar behandlar man dem från fall till fall. Frågan som gällde Mesa Verde var lätt att godkänna, eftersom den handlade om mänskliga kvarlevor. Men fler sådana finns inte i museets samlingar.

Kulturminister Hanna Kosonen (C) anser också att man måste behandla varje fall för sig. Enligt henne är det för tidigt att säga om återbördandet i framtiden kommer att kräva nya lagar eller lagändringar.

– Det handlar om statens egendom och vi kommer att utreda vilka regler gäller för att överlåta den, säger hon.

Mesa Verde-föremålen kommer att transporteras till USA senast nästa år. Det praktiska arbetet med att flytta samlingen är i startgroparna och den exakta tidtabellen klarnar senare.

Källa: STT.

Läs också