Hoppa till huvudinnehåll

Spurtstrid avgjorde herrarnas VM-maraton – Etiopien tog dubbelseger

Lelisa Desisa springer över mållinjen och i målbandet.
Desisa löpte säsongsbästa i Doha. Lelisa Desisa springer över mållinjen och i målbandet. Bild: imago images/Chai v.d. Laage/ All Over Press Lelisa Desisa

Det blev en etiopisk dubbelseger i herrarnas maraton i friidrotts-VM i Doha, guldet gick till Lelisa Desisa med tiden 2.10.40. Bästa europé blev Storbritanniens Callum Hawkins, som upprepade sin fjärdeplats från VM 2017.

Etiopiens Lelisa Desisa hade mest krafter kvar i slutet av Dohas VM-maraton. Desisa spurtade under den sista kilometern ifrån landsmannen Mosinet Geremew och segrade med tiden 2.10.40, medan Geremew var sex sekunder långsammare.

Bronset gick till Kenyas Amos Kipruto. Desisa hade från tidigare ett VM-silver på maraton.

– Det här är för de 100 miljoner etiopier som står bakom mig. Jag är den andra löparen från mitt land att vinna detta och det är inte bara för mig, det är för mitt land, sade Desisa efteråt enligt Reuters.

Loppet inleddes ändå i paraguayanskt kommando. Derlys Ayala startade hårt och fick en lucka till resten av fältet. Som bäst ledde Ayala med över en minut, men han tappade sin ledning knappt halvvägs och avbröt strax därefter.

Under loppets sista fem kilometrar hann britten Callum Hawkins till och med leda loppet en liten stund, men hängde inte med den slutliga medaljtrion. Hawkins blev fjärde, samma placering som i hemmamästerskapet i London 2017.

Ett tjugotal löpare avbröt loppet i den 30-gradiga Dohanatten.