Hoppa till huvudinnehåll

Vegetariska tacos fotade på serveringsbricka i trä.




Vegetariska tacos fotade på serveringsbricka i trä.
Strömsö,vegevalinta

Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

Jag tycker det är skoj att experimentera med beprövade koncept ur andra matkulturer och föra in dem i det nordiska köket. Här byts tackoskalen ut till kålblad, fyllningen görs på bönor och salsan på valfria inhemska bär.

Anders Samuelsson

Gröna tacos med fyllning

Ingredienser för 4 personer

  • 1-2 st vitkål
  • 2 st gula lökar, finskuren
  • 4 dl kokta svarta bönor på burk
  • 2 st vitlöksklyftor, finhackad
  • 3 msk smör
  • 1 tsk korianderfrön
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk söt chilipasta

Gör så här

  1. Plocka bladen av kålen och försök behålla dom så hela som möjligt.
  2. Behåll de finaste bladen till serveringen, det är dom som skall vara själva tacoskalet.
  3. Finstrimla lite av de största bladen och den inre delen tillsammans med gul lök, vitlök och stek på svag värme i smör tills den börjar karamellisera.
  4. Lägg i bönor, krossade korianderfrön, spiskummin, chilipasta, smaka av med salt och peppar.

Salsa på inhemska bär

Ingredienser

  • 2 dl bär (tex vinbär, hallon eller krusbär)
  • 5 cm stjälkselleri
  • ½ gurka
  • ½ silverlök
  • 1 lime, saften
  • 1/2 grön chili
  • 1msk vinäger
  • salt och peppar
  • rostade sesamfrön eller hampafrön

Gör så här

  1. Rensa bären. Är det krusbär du använder kan du skära dem i mindre bitar.
  2. Strimla och finhacka sellerin
  3. Skala och tärna gurkan smått
  4. Finhacka silverlöken
  5. Finhacka chilin
  6. Pressa limen och häll i vinägern. Blanda ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  7. Vid servering bygger du en liten taco med kålbladet i botten sedan den varma kål- och bönröran. Avsluta med bärsalsa och toppa med valfria rostade frön och korianderblad.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det: