Hoppa till huvudinnehåll

Tomma läktare, olidlig hetta men också fantastisk resultatnivå – dags att summera friidrotts-VM 2019 i Doha

200-meterslöpare springer i en kurva.
De tomma läktarna blev ett samtalsämne i Doha 200-meterslöpare springer i en kurva. Bild: EPA-EFE/All Over Press VM i friidrott 2019,Doha

Världens friidrottselit bjöd i tio dagars tid på ett resultatfyrverkeri av sällan skådat slag. Dessvärre var det allt för få människor på plats för att bevittna friidrottsfesten.

Allt har redan säkert sagts om de många gånger pinsamt tomma läktarna. Och om att arrangera ett mästerskap på en ort som totalt saknar grenkultur. Och om de omänskligt hårda förhållanden som gångarna och maratonlöparna utsattes för.

VM i friidrott går inte till historien som ett av de finaste någonsin. Men några extra fina friidrottskvällar mot slutet bidrar ändå till att mästerskapen ger den stora tv-publiken världen över många fina minnen.

Arrangörerna jobbade hårt för att fylla läktarna, och under hemmastjärnan och höjdhoppsmästaren Mutaz Barshins stora kväll lyckades man faktiskt med det. Mästerskapsstämningen anlände till Kahlifa-stadion under den åttonde tävlingsdagen.

Hårda segrarresultat i sprintgrenarna

VM-tävlingarna bjöd ändå på fantastiska kamper om VM-medaljerna. Yle Sportens expertkommentator Otto Ylöstalo lyfter av sprintgrenarna fram speciellt en:

– Damernas 400m var tävlingarnas överlägset bästa sprintgren trots att den inte var på samma sätt en historisk final som damernas 400m häck där det löptes världsrekord, sade Ylöstalo.

– I övrigt såg vi verkligt fina segrartider både genom Christian Coleman och Shell-Anne Fracer-Pryce på 100m, samt en imponerande hård segertid av Steven Gardiner på 400m. Men också konstigheter som protestdramat på 110m häck.

Sifan Hassans overkliga dubbel

På medel- och långdistans tog Nederländernas Sifan Hassan den ovanliga och overkliga dubbeln genom att vinna två så olika grenar som 1500 och 10 000m. Men i övrigt var det som vanligt de afrikanska löparna som dominerade.

– Norges unge Jakob Ingebrigtsen etablerade sig som det främsta europeiska hotet till den afrikanska dominansen, sade Ylöstalo.

Fina dueller i hoppgrenarna

Hoppgrenarna höll i regel fin nivå, och bjöd också alltså på den största hemmafesten med guldet för Barshim inför hemmapubliken.

– Barshims comeback efter skadan var imponerande.

Ylöstalo lyfter också upp de fina duellerna i stav för både damer och herrar där den sista höjden avgjorde guldet till Sam Kendricks respektive Anzhelika Sidorova. Men den största överraskningen sågs i herrarnas längd:

– Jamaikas Tajay Gayle gjorde en ofattbar rekordförbättring i VM-finalen och slog den klara favoriten Echevarria.

Herrkulan finast

Av kastgrenarna lyfter Ylöstalo fram herrarnas kulstötning.

– Det var alla tiders bästa friidrottstävling. Åtminstone med en pojkes minne. Slår till och med längdtävlingen mellan Powell och Lewis i VM i Tokyo. Men segerresultaten i diskus och slägga blev klart sämre än väntat.

Nya mångkampsmästare

I mångkamperna fick vi nya mästare då Tysklands Niklas Kaul och Storbritanniens Katerina Johnson-Thompson tog guld.

– Kaul presenterade sig för den stora publiken. Han tänder till under den andra dagen både sett i poäng och på kroppsspråket som utstrålar glöd i allt görande.

– Johnson-Thompson fick äntligen vinna damernas sjukamp, och dessutom med höga poäng. Hon har redan tidigare varit ungefär lika bra som Nafissatou Thiam men har inte lyckas besegra belgiskan tidigare.

Ett av Finlands sämsta VM någonsin

VM i Doha blev för Finlands del ett av de sämsta någonsin.
Finland har före årets VM blivit utan medalj fyra gånger.

Första gången detta hände var i Paris 2003. Då tog Finland ändå en fjärde, femte, sjätte och sjunde placering.

Den andra gången vi blev utan medalj var i Berlin 2009. Då åkte vi hem med en femte, sjätte, och två åttonde placeringar.

Den tredje gången var i Daegu 2011, då Antti Ruuskanens och Olli-Pekka Karjalainens nionde platser var Finlands bästa placeringar.

Den fjärde gången Finland blev utan medalj var i London 2017. Då fick vi med oss en femte plats.

I Doha 2019 blev Finland alltså utan medalj för femte gången i historien. Lassi Etelätalos fjärde plats var starkt gjort och klart över förväntan, för att ta sig in bland de åtta bästa i globala mästerskap har blivit väldigt ovanligt. Tröstansfullt är ändå att Finland kanske nästa år har det också i en annan gren än spjutkastning.

– Det som är positivt är att våra häckdamer nu hör till den europeiska eliten, trots att farten ännu inte i år ännu räcker i globala tävlingar till final, summerar Ylöstalo.

Nästa år kanske situationen är en annan i OS i Tokyo.

Otto Ylöstalo
Otto Ylöstalo nöjd med VM-tävlingarna Otto Ylöstalo Bild: bild: Niklas Henrichson friidrott,VM i friidrott 2019,otto ylöstalo

Allt var inte negativt

-Det skrevs så mycket negativt om VM-tävlingarna framför allt under början av tävlingarna att mycket av det goda hamnade i skuggan.

– Nyhetsbevakningen blev t.o.m. lite för negativ. Här rådde trots allt perfekta förhållanden på stadion. Klart att arrangörerna missade då de inte lyckades sälja konceptet åt publiken bättre. Men det finns ingen orsak att vara oerhört kritisk. Det var trots allt lyckade tävlingar och fina arrangemang, avslutar Ylöstalo.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport