Hoppa till huvudinnehåll

Ytterligare en visselblåsare har trätt fram gällande Trumps samtal till Ukraina

Donald Trump går ned för en trappa.
Demokraterna i USA har inlett en riksrättsutredning mot president Donald Trump. Donald Trump går ned för en trappa. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

Visselblåsarna som delgett information om president Donald Trumps misstänkta maktmissbruk är nu två till antalet. Den nu aktuella visselblåsaren säger sig ha förstahandsinformation om händelserna som gav upphov till riksrättsutredningen mot president Trump.

Likt den första visselblåsaren, är den andra också en tjänsteman inom USA:s underrättelsetjänst. Enligt visselblåsarens jurist sitter hans klient på förstahandsinformation kring händelserna då president Trump misstänks ha pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för sin egen inrikespolitiska vinning.

Enligt juristen Mark Zaid ska hans klient redan ha intervjuats av underrättelsetjänstens högsta interna utredare Michael Atkinson.

Båda visselblåsarnas avslöjanden har angått samma fall gällande president Trumps misstänkta maktmissbruk men medan den första visselblåsaren sade sig ha fått sin information från ett halvt dussin källor inom underrättelsetjänsten, säger den andra visselblåsaren att hen själv erfarit misstänkta brott.

President Trump och hans anhängare har tidigare avfärdat den första visselblåsarens anklagelser som hörsägen, något som kan bli svårare att göra om den andra visselblåsarens utsago stämmer.

Juristen Mark Zaids kollega Andrew Bakaj sade dessutom på söndag att deras byrå företräder "flera visselblåsare" i fallet. Det är oklart om Bakaj menade fler än två.

Då presidenten ringer till en annan stats- eller regeringschef är det gängse praxis att flera tjänstemän lyssnar på samtalet, medan andra får tillgång till det transkriberade samtalet eller sammanfattningar.

Källor: Reuters, AFP