Hoppa till huvudinnehåll

Flygvapnets storövning orsakar flygbuller i Österbotten

Hornet hävittäjä HN-408 kuvattuna Pirkkalassa 27. 05 .2019.
Hornet-jaktplan. Hornet hävittäjä HN-408 kuvattuna Pirkkalassa 27. 05 .2019. Bild: Juha Vuohelainen / Yle Hornet jaktplan,McDonnell Douglas F/A-18 Hornet,Finlands flygvapen,Tammerfors-Birkala flygplats,jaktplan

Just nu förekommer det mer flygbuller än vanligt i Österbotten. Det beror på Flygvapnets stora övning Ruska 19 som pågår.

I övningen deltar över 50 flygplan och 4500 soldater. Ungefär hälften av flygplanen är av typen Hornet, men också Hawk-plan och NH90-helikoptrar deltar. Utöver det deltar också Gripen-plan från Sverige.

Övningens flygverksamhet pågår över nästan hela landet, undantaget södra och östra Finland. Förutom Flygvapnets baser i Tikkakoski, Rovaniemi, Kuopio och Tammerfors, upprättas också tillfälliga baser på ett flertal andra flygplatser, bland annat Vasa.

Under övningen flyger man på låg höjd och gör också överljudsflygningar vilket hörs tydligt också på marken. Flygningar görs inte efter klockan 22 på kvällen och övningens flygverksamhet upphör på tisdag klockan 18.

Läs också