Hoppa till huvudinnehåll

I somras arbetslös, nu glödhet i KHL – Teemu Pulkkinen har gjort mål i åtta av Dinamo Minsks 14 matcher

Teemu Pulkkinen spelade förra säsongen i Vitryssland.
Teemu Pulkkinen gör succé i KHL och Minsk. Teemu Pulkkinen spelade förra säsongen i Vitryssland. Bild: Toni Hekkala / All Over Press Teemu Pulkkinen

NHL-äventyret kom aldrig i gång på allvar, trots att han tillbringade fem hela säsonger i Nordamerika. Efter totalt 83 NHL-matcher tog Teemu Pulkkinen sitt pick och pack till Minsk där han gör succé.

Kommer ni ännu ihåg Teemu Pulkkinen? Han som gjorde succé i Jokerit under några år på det tidiga 2010-talet.

Den idag 27-årige anfallaren Teemu Pulkkinen inledde sin proffskarriär i Helsingforsklubben Jokerit där han slog igenom på allvar säsongen 2010–2011.

Efter tre bra säsonger – med poängen 54, 37 och 34 – lämnade han den inhemska FM-ligan för att vika sig en plats i NHL. Men det lyckades aldrig riktigt – i varje tills vidare. Trots idogt och segt arbete.

Tredje bästa AHL-finländare

Spelare som faller till "farmen" i Nordamerika glöms lätt bort eftersom de lägre nordamerikanska serierna inte har samma stjärnglans som NHL. Och Pulkkinen trivdes (?) där i hela fem säsonger, om man bortser några NHL-sejourer.

Med sina 241 AHL-matcher och 222 poäng är Pulkkinen alla tiders tredje bästa finländare i AHL-ligan. Bara Veikko Lund (aktiv i AHL 1947–1958) och Marko Tuomainen (1995–2002) har flera poäng i "farmen".

Men efter den poängmässigt goda säsongen 2017–2018 i AHL-laget Chicago Wolves (75 matcher: 29+36=65) valde han att flytta ett antal tusen kilometer österut. Till Minsk. Dinamo Minsk.

Bäst i Minsk

Pulkkinen gjorde en lyckad debutsäsong i Dinamo Minsk och stod för poängen 15+14=29 på 50 matcher, med vilket han var poängbäst i laget.

Den pågående säsongen har börjat lika bra, eller egentligen ännu bättre. Pulkkinen har stått för poängen 9+5=14 på lika många matcher, och än en gång är han poängetta i sitt lag när knappt en fjärdedel av grundserien är spelad.

Och det är inte bara i Minsk som han gjort succé; han ligger bra till i hela KHL. Sexa i poängligan och tvåa i skytteligan efter poängligaettan Kirill Kaprizov (10+8=18 på 14 matcher) från CSKA Moskva.

Inte illa av en spelare som så sent som i somras var arbetslös.

Den 21 september skrev ishockeyspelaren Siim Liivik att Pulkkinen i somras var arbetslös och att han själv köpte nya knäskydd för att kunna delta i sommarträningen. Samma dag hade Dinamo Minsk besegrat Pulkkinens fostrarklubb Jokerit med 5–0. Pulkkinens saldo i matchen? Två mål.

En intressant detalj med Pulkkinens insats så här långt in på säsongen är att han fått poäng i nästan alla KHL-matcher. Bara tre gånger har Pulkkinen tvingats lämna rinken utan poäng. Och vice versa: i bara tre matcher han han fått två poäng, inte en enda gång mera än två.