Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Tågen går som normalt, fortsatt vänsterstyre i Portugal, Johnson tänker inte skjuta upp brexit

Ett lokaltåg
Det blir ingen tågstrejk på måndag morgon. Ett lokaltåg Bild: Yle/Carolina Husu tåg,tågtrafik,järnvägsstationer,järnvägstrafik,lokaltåg,Helsingfors,Böle, Helsingfors stad,VR,Järnvägsspår

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Den hotande tågstrejken i huvudstadsregionen har ställts in. Lokförarna i lokaltrafiken hade planerat att gå i strejk på måndagsmorgonen men strejken avblåstes på söndag kväll och tågen går nu alltså som normalt.

Dataombudsmannen får dagligen in ungefär 15 anmälningar om personuppgiftsincidenter. Nuförtiden är det obligatoriskt att anmäla allvarligare fall där dataskyddet kan ha äventyrats. Samtidigt vet organisationer ofta inte vilka uppgifter som kan ha hamnat på villovägar.

Ifall fisk intresserar dig vet du kanske att den omstridda tillsatsen etoxikin ska bytas ut nästa år, det har EU bestämt. Men det är oklart vad som kommer i stället. Karl-Johan Henriksson, vd för Brändö Lax på Åland, hoppas att fiskodlingens framtid blir en valfråga i lagtings- och kommunalval som närmar sig på Åland.

I dag presenterar Finansministeriet sin nya ekonomiska prognos. I den förra prognosen från juni räknade Finansministeriet med att tillväxten i år skulle bli 1,6 procent och nästa år 1,2 procent.

Utrikes

I Portugal går premiärminister António Costa segrande ur valrörelsen. Socialistiska PS fick 37 procent av rösterna i parlamentsvalet på söndagen. Samtidigt tar ytterhögern för första gången sedan diktaturen upphävdes år 1974 plats i det portugisiska parlamentet.

I Kosovo segrade oppositionspartierna i gårdagens parlamentsval. Då över 90 procent av rösterna hade räknats hade det vänsternationalistiska partiet Vetevendosje fått 26 procent av rösterna och mittenhögerpartiet LDK 25 procent. Tidigare har Kosovos politik dominerats av före detta gerillaledare.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han inte kommer att skjuta upp EU-utträdet från den sista oktober. Det trots att det brittiska parlamentet beslutat att Johnson måste be om förlängning ifall inget utträdesavtal godkänts senast den 19 oktober. Förhandlingarna om brexitavtalet fortsätter i dag.

I dag klockan 12.30 får vi veta vem eller vilka som tilldelas Nobelpriset i medicin. Det är Karolinska institutet som kungör pristagaren. Vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur får vi veta på torsdag. Men redan nu kan du spana in de hetaste kandidaterna.

Vädret

Det bjuds på svalt höstväder. På många håll är det molnigt och disigt, lokalt förekommer lätt regn eller blötsnö.

Dagens högsta temperatur är +2 till +7 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes