Hoppa till huvudinnehåll

Stadion i Sandviken i Vasa används flitigt också av andra än VPS

Elisa stadion i Vasa
Elisa stadion i Vasa Bild: Yle/Chanette Härus Elisa Stadion,Vasa,stadion

I söndags blev det klart att Vasa inte just nu kommer att ha något lag i fotbollsligan. Hur spel i första division kommer att påverka VPS ekonomi är inte klart. På Vasaregionens arenor räknar man med att laget kommer att fortsätta träna på stadion i Sandviken.

En titt i bokningskalendern för stadion i Sandviken i Vasa visar att VPS representationslag brukar träna på konstgräsplan ett par timmar på förmiddagen. På stadion i Sandviken tränar också bland andra VPS juniorer och lag från FC Kiisto och FC Sport, dessutom brukar Vasa stads daghem och skolor använda konstgräsplanen på stadion.

- Där har spelats en hel det division tre-matcher, VPS akademilag har använt stadion hela säsongen och många juniorföreningar har verksamhet där med bland annat knattefotboll, säger Mathias Skytte (SFP), styrelseordförande för Vasaregionens arenor som driver verksamheten på stadion i Sandviken.

Skytte berättar att användningsgraden för stadion inte sjönk när Vasa IFK:s representationslag slutade träna och spela matcher på stadion.

- Det finns klubbar och lag i kö, säger Skytte.

Tidiga mornar och sena kvällar är stadion inte bokad, men enligt Skytte är det alltid verksamhet där på kvällar och veckoslut.

Mathias Skytte, vd för Vasaregionens arenor samkommun
Mathias Skytte (SFP) Mathias Skytte, vd för Vasaregionens arenor samkommun Bild: Yle/ Malin Hulkki idrottshallar,mathias skytte

Hur skulle det vara om VPS helt och hållet skulle falla bort?

- Det skulle ju ge utrymme till andra föreningar, men jag tror inte det är något scenario vi behöver spekulera i i det här skedet.

Det är en dämpad Riku Asukas, styrelseordförande för VPS som lyfter telefonluren på måndagen.

- Solen har gott upp i dag som alla andra dagar också i VPS-lägret. Nu är en 13 år lång ligaresa över för den här gången och vår resa fortsätter i division ett, därifrån ska vi ta oss tillbaka till ligan.

Mindre inkomster

Ekonomiskt betyder degraderingen till division ett enligt Asukas att en del inkomster krymper. Möjligheten att laget skulle falla ur ligan kom inte som någon överraskning och lagledningen har räknat på vad det skulle betyda ekonomiskt.

- Vi måste förstås anpassa utgifterna efter inkomsterna. Vi har samarbetsparters som redan nu under hösten har meddelat att de fortsätter tillsammans med oss även om vi byter serie.

När den här säsongen är slut börjar VPS bygga det nya laget.

- Spelarbudgeten är förstås mindre för ett division ett-lag än för ett ligalag.

Riku Asukas från KPO.
Riku Asukas. Riku Asukas från KPO. Bild: Yle/Anna Ruda sandviksvillan

Planen är enligt Asukas att VPS också i fortsättningen ska spela på stadion i Sandviken. En utmaning blir att få publik till matcherna i division ett.

- Vi måste vara uppmärksamma på lönsamheten kring matcherna och jobba på att få upp den.

Synd för fotbollen i Vasa

Skytte tycker att det är synd för fotbollen i Vasa att staden inte längre har representation i ligan. Men han ser framemot många spännande matcher i division ett.

- Personligen ser jag framemot VPS-Jaroderbyn igen som vi inte har sett nu på några år.

Just nu spelas EM-förkval i fotboll för U19 damer i Vasa och enligt Skytte är landslagsmatcherna viktiga för fotbollen i Vasa.

- Landskamperna gör mycket för de unga flickor som spelar fotboll, att få se sina förebilder och se damer från regionen som spelar i landslaget. Det är inte varje dag de får se dem, så det tror jag gör gott åt damfotbollen i Österbotten.

Läs också