Hoppa till huvudinnehåll

Totalrenoveringen av Ormhuset får Finlandiapriset för arkitektur - "Krävande att rädda en förfallen kulturikon"

Ormhuset i Kottby, ritat av Yrjö Lindegren, är osymmetriskt och "slingrar" sig fram i terrängen.
Ormhuset i Kottby, ritat av Yrjö Lindegren, är osymmetriskt och "slingrar" sig fram i terrängen. Ormhuset i Kottby, ritat av Yrjö Lindegren, är osymmetriskt och "slingrar" sig fram i terrängen. Bild: © 2018 Kuvatoimisto Kuvio Oy arkitektur,Yrjö Lindegren,Finlandiapriset för arkitektur

Finlandiapriset för arkitektur går i år till totalrenoveringen av det så kallade Ormhuset i Kottby i Helsingfors och arkitektbyrån Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Ab som ansvarat för projektet. Författaren och bildkonstnären Hannu Väisänen utsåg vinnaren bland fem kandidater.

Ormhuset i Kottby är ett osymmetriskt hus, Helsingfors stads hyreskomplex som ritades av arkitekten Yrjö Lindegren och blev färdigt i början av 1950-talet. I det ingår kring 190 lägenheter och en servicebyggnad med daghem, tvättstuga, bastu och simbassäng. Huset är skyddat av Museiverket.

Detalj av Ormhuset som är ett hyreskomplex och en del av Helsingfors stads sociala boende.
Detalj av Ormhuset, stadens hyreskomplex med cirka 200 lägenheter. Detalj av Ormhuset som är ett hyreskomplex och en del av Helsingfors stads sociala boende. Bild: © 2018 Kuvatoimisto Kuvio Oy Finlandiapriset för arkitektur,arkitektur,Ormhuset

Arkitektbyrån Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Ab har planerat och övervakat totalrenoveringen av huset för att återskapa dess bostäder enligt den ursprungliga stilen från 1950-talet. I sin prismotivering konstaterar Hannu Väisänen att en dylik renovering kräver oerhörd yrkeskunskap och hård "sisu"; Det handlar om att rädda en arkitekturikon som tillåtits förfalla.

- Särskilt viktigt är att man inte har låtit Ormhuset förändras från ett hyresbostadshus till något slags lyxslott med utvidgade boendeytor, justerade takhöjder, och därmed fråntagit hyresgästerna möjligheten att kunna återvända, skriver Väisänen i sin motivering.

Det var en lycklig men överraskad Mona Schalin som tog emot priset.

- Först när jag fick veta att vi får det här priset så var jag nog väldigt förvånad. Men jag är alldeles otroligt lycklig och hela vårt arbetsteam är begaistrade. Det betyder massor att få den här erkänslan, sade Schalin under prisceremonin på måndagen.

Mona Schalin, arkitekten som stått för renoveringen av Ormhuset och som nu får ta emot Finlandiapriset i arkitektur.
Mona Schalin, arkitekten bakom renoveringen av Ormhuset. Mona Schalin, arkitekten som stått för renoveringen av Ormhuset och som nu får ta emot Finlandiapriset i arkitektur. Bild: Yle/Sofia Westerholm huvudstadsregionen,Finlandiapriset för arkitektur,Mona Schalin

Fokus på detaljer och ursprunglig stämning

I renoveringen har man fokuserat på detaljer som köksskåp och handtag, linoleumgolv, trappuppgångar och till exempel fasadens färg.

Detaljbild från Ormhuset.
Detaljbild från ett av köken i Ormhuset. Detaljbild från Ormhuset. Bild: © 2018 Kuvatoimisto Kuvio Oy arkitektur,Ormhuset

Väisänen skriver att han i sitt val av vinnare låtit sig påverkas av ordet självkänsla och hur man inom arkitektur kan bidra till att stärka den.

- Om arkitektur kan bidra till att upprätthålla självkänsla på andra sätt än med att ta fram någon byggnadskonstens limousin, har den åstadkommit något viktigt.

Ungt pris utan prissumma

Finlandiapriset för arkitektur är ett förhållandevis nytt pris med mål att höja arkitekturens uppskattning. Priset delas ut årligen av Finlands arkitekförbund SAFA. I priset ingår ingen prissumma, utan det är endast en utmärkelse.

Priset har oftast tilldelats ett nybygge men också 2017 gick det till ett totalrenoveringsprojekt.

De övriga som kandiderade för priset i år var:

  • Centralbiblioteket Ode, Helsingfors (Arkitekturbyrån ALA)
  • Jyväskylä universitets huvudbyggnad, Jyväskylä (Restaurering: A-Konsult arkitektbyrå)
  • Kronobergsstrandens avfallssorteringsstation, Helsingfors (Arkitekturbyrån B&M)
  • Vaaralanpuiston päiväkoti, daghem i Åsliden, Vanda (Arkitekturbyrån AFKS)
Vy in i ljust vardagsrum i Ormhuset.
Vy in i ett ljust vardagsrum i Ormhuset. Vy in i ljust vardagsrum i Ormhuset. Bild: © 2018 Kuvatoimisto Kuvio Oy arkitektur,Ormhuset

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen