Hoppa till huvudinnehåll

“Vi måste absolut ta medaljer redan nästa år” – friidrottschefen ger godkänt betyg åt Finlands VM-lag, men vill snabbt se bättre resultat

Sami Itani håller tal.
Sami Itani ser medaljer i Finlands friidrottsframtid. Sami Itani håller tal. Bild: Com.Pic.- Kuvatoimisto / Mauri Ratilainen/All Over Press Sami Itani,friidrott,Finlands Friidrottsförbund

Sami Itani, ordförande för Finlands Friidrottsförbund, medger att det begåtts misstag på det inhemska friidrottsfältet. Itani ser ändå optimistiskt på framtiden, redan nästa år ska det bli EM-medaljer.

– Jag är jättestolt över vårt lag. Idrottarna presterade på sin egna goda nivå, som ändå inte räcker till världstoppen för tillfälle. Men jag litar på att vi nästa år kommer att vara bättre.

Så säger Sami Itani, ordförande för Finlands Friidrottsförbund, då han summerar de finländska idrottarnas VM i Doha.

Inför VM var det snack om att Finland siktade på sex poäng- eller finalplatser i Doha. Resultatet blev två finalplatser: Kristiina Mäkelä i tresteg och Lassi Etelätalo i spjut. Inga medaljer.

– Det är trist att det ingen överträffade sig själv, men det fanns också bara få som underpresterade, och då handlade det främst om sjukfall. Etelätalos fjärde plats var bättre än hans placering i årsstatistiken och toppade på så vis förväntningarna. Den är vi nöjda med.

Lassi Etelätalo kastar spjut med en bestämd min.
Lassi Etelätalo kastar spjut med en bestämd min. Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press Lassi Etelätalo,VM i friidrott 2019,friidrott,Spjutkast

– Men på det stora hela kan man som som ordförande för friidrottsförbundet aldrig vara nöjd om vi blir utan medalj. Nästa år kommer jag att vara nöjd, ler Itani självsäkert.

Då syftar han främst på EM i Paris som går av stapeln i slutet av augusti nästa sommar, strax efter OS i Tokyo.

– Om vi ser på den globala friidrottsnivån så kommer Tokyo antagligen för tidigt. Men om vi tänker på nivån i Europa så måste vi absolut ta medaljer redan nästa år, och det litar jag på att vi kommer att göra.

Itani medger också att man gjort misstag på förbundsnivå. Nu är det meningen att fixa dem.

– Vi har många lovande unga idrottare, men under 2000-talet har vi inte varit bra på att lyfta våra talangerna till toppen av seniornivån. Vi har nu lärt oss av våra misstag och kommer att satsa mycket på supertalangerna nästa år, både vad gäller träning och stödpengar.