Hoppa till huvudinnehåll

VPS lagkapten Sebastian Strandvall efter degraderingen till division 1: "Det var väldigt tyst i omklädningsrummet igår"

Sebastian Strandvall, VPS
VPS lagkapten Sebastian Strandvall hoppas att Vasapubliken fortsätter visa sitt stöd också i division 1. Sebastian Strandvall, VPS Bild: Matti Raivio/All Over Press Sebastian Strandvall,Vaasan Palloseura

Det känns dystert men det hjälper inte att gräva ner sig, säger VPS lagkapten Sebastian Strandvall dagen efter att det blev klart att VPS faller ur fotbollsligan.

Efter söndagens förlust mot Helsingfors IFK med målen 2-3 stod det klart att VPS degraderas till division 1. Besvikelsen var stor på Sandviksstadion.

- Det var väldigt tyst i omklädningsrummet. Det var egentligen ingen som sa någonting utan det rådde ett samförstånd om att det var bäst att vara tyst och låta alla vara för sig själva, säger Strandvall.

"Lagbygget har inte lyckats under säsongen"

Vad var det då som gick fel?

- Vi lyckades aldrig skapa en stabilitet för att vara starka nog att få våra segrar. Den mentala biten har inte riktigt funnits där, säger Sebastian Strandvall.

Inte heller ett tränarbyte lyckades rädda säsongen. I söndagens match hjälpte inte heller en stark första halvlek från Vasalagets sida. VPS ledde 1-0 efter första halvlek.

VPS spelare jublar på gräset.
Arkivbild. VPS spelare jublar på gräset. Bild: Harri Bragge/All Over Press Vaasan Palloseura,vps

Sebastian Strandvall säger att den största orsaken till degraderingen är kvaliteten på spelartruppen.

- Lagbygget har inte lyckats under säsongen och då blir det en utmaning att spela bra.

Flera nyckelspelare har också varit skadade under säsongen.

- Det skulle kanske ha gått om alla spelare hade varit friska hela säsongen men det händer ju nästan aldrig att alla skulle vara friska hela tiden.

Hur hanterar man en sådan här situation inom laget?

- Det är nog ganska svårt. Speciellt då man börjar tänka på att det handlar om folks jobb. Inte bara spelarnas utan eventuellt också andras inom föreningen. Budgeten kommer säkert att vara mindre och det kan komma att påverka flera personers arbetsuppgifter.

Ingen självklarhet att Vasa har ett ligalag

Nu har VPS-spelarna tre dagar ledigt eftersom det är landslagspaus, så man träffas inte förrän på torsdag.

- Månne det inte är lättare att börja bearbeta det då, när det gått några dagar sedan den avgörande matchen, säger Strandvall.

Om man försöker se någon ljuspunkt - kan det tänkas vara bra att få en nystart i division 1 och köra in egna juniorer i laget?

- Man måste ju se alla möjligheter, det hjälper inte att gräva ner sig. Hur man väljer att satsa får man se, men man skulle hoppas att det skulle vara en väckarklocka också för hela Vasaregionen på det sättet att det inte är någon självklarhet att man har ett ligalag här.

VPS-fansen firar på nya fotbollsarenan.
VPS-fans på läktarna. VPS-fansen firar på nya fotbollsarenan. Bild: Linus Westerlund Raseborg/FIN vps,fotboll,lagidrott,Fans

Strandvall hoppas att den fina publik laget har ska fortsätta visa stöd också i division 1 så att laget kan få intäkter för att kunna satsa och avancera till ligan igen.

Han tycker också att klubben måste göra upp en strategi för att försöka få hela Vasaregionens juniorer lockade till sig.

- Vi måste hitta det som gör VPS speciellt, så att det inte blir så att man hellre flyttar till Seinäjoki eller andra orter för att spela fotboll.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten