Hoppa till huvudinnehåll

Financial Times: USA överväger att stöda Nokia och Ericsson - Huaweis starka ställning väcker oro i Washington

Bild av 5G-logo vid teknologimässan  MWC 2019 i Barcelona i februari 2019.
Bild av 5G-logo vid teknologimässan MWC 2019 i Barcelona i februari 2019. Bild av 5G-logo vid teknologimässan MWC 2019 i Barcelona i februari 2019. Bild: /All Over Press 5G

USA överväger finansiellt stöd till Nokia och Ericsson i ett försök att motverka kinesiska Huaweis dominans inom 5G-nätverk, rapporterar den brittiska tidningen Financial Times.

USA betraktar enligt tidningen Huawei som en säkerhetsrisk för USA och landets allierade.

Ett förslag inom Trumpadministrationen är att förse Nokia och Ericsson med förmånliga lån. På det sättet skulle företagen kunna matcha de förmånliga betalningsvillkor som Huawei erbjuder sina kunder.

– Det här har varit en konkurrensfördel för Huawei på nätverksmarknaden i förhållande till Ericsson och Nokia. Som en del av den tekniska maktkampen mellan stormakterna så är det här ett sätt för USA att öka konkurrensfördelen för de västerländska aktörerna, påpekar Mikael Rautanen, analytiker på analysföretaget Inderes, i en intervju med Svenska Yle.

Financial Times uppgifter baserar sig på anonyma källor. Nokia och Ericsson har tills vidare inte kommenterat frågan.

Huawei får enligt Financial Times förmånliga lån i miljardklassen av statliga kinesiska banker.

Rautanen säger att USA befinner sig i en besvärlig position i den globala maktkampen om 5G-tekniken i och med att landet inte har ett eget företag som bygger sådana här nätverk.

– Det är säkert en orsak till att USA ser det som ett alternativ att gå in och stöda europeiska aktörer, påpekar han.

Den amerikanska regeringen har också övervägt att köra igång inhemsk produktion av telekomapparatur, men det skulle enligt amerikanska jättebolag som Oracle och Cisco bli för dyrt och tidskrävande.

Trumpadministrationen överväger också att använda sig av amerikansk mjukvara till exempel av bolaget Altiostar för att göra det möjligt att bygga 5G-nätverk genom att kombinera apparatur som tillverkats av flera olika bolag.

Det är enligt tidningen möjligt att USA kommer att bevilja internetoperatörer på landsbygden hundratals miljoner dollar för att ersätta redan installerad Huawei-apparatur med teknologi från USA eller andra västländer.

USA oroar sig över att Huaweis teknologi ska kunna användas för övervakning och spioneri och att viktiga mobilnät skulle kunna slås ut ifall av krig mellan västmakter och Kina.

– Striden om att vara ledande i följande generations nätverksteknik är en del av handelskriget mellan USA och Kina. 5G-infrastrukturen är kritisk för staters säkerhet. Det är något man nu håller på att vakna upp till allt mer på statlig nivå, säger Mikael Rautanen.

Han påpekar ändå att det inte finns bevis på att Huaweis infrastruktur och utrustning skulle ha använts till spionage.