Hoppa till huvudinnehåll

Folkis i Karis fortsätter kämpa med ekonomin - nu under hundra som studerar på heltid

Västra Nylands folkhögskolas internat i Karis.
Skolan har inte lockat så många studerande som man hoppats. Västra Nylands folkhögskolas internat i Karis. Bild: Marica Hildén / Yle västnyland

Västra Nylands folkhögskola i Karis hoppades på över ett hundra heltidsstuderande för i år men de blev bara 97 till antalet.

Över hälften av dem kommer från de kommuner som är delägare i folkhögskolan. Av medlemskommunernas studerande är över hälften raseborgare.

Utöver heltidsstudier erbjuder skolan kortkurser som utgör en fjärdedel av kursutbudet.

Marknadsföring och externa hyresgäster

Skolans största utmaning är ekonomin och det låga studerandeantalet.

Västra Nylands folkshögskola uppger att de jobbar med synligheten och vill öka sin marknadsföring för att locka fler studerande också utifrån regionen. Verksamheten ska anpassas till ekonomin. Skolan ser också över möjligheten till externa hyresgäster.

Raseborgs stadsstyrelse tog ställning till folkhögskolans ekonomiplaner för 2020 på måndagen (7.10). Stadsstyrelsen menar att folkhögskolans anpassningsåtgärder är vettiga.

Korrigering 23.10.2019 vid 13.40: Det stod tidigare felaktigt att Raseborgs stadsstyrelse tog ställning till folkhögskolans budget och ekonomiplan. Men de var ännu inte klara vid tidpunkten utan stadsstyrelsen tog ställning till den budget och de ekonomiplaner som var under arbete.

Läs också