Hoppa till huvudinnehåll

Fortfarande oklart hur datorer från Kristinestad hamnade på loppmarknad i Björneborg

händer som skriver på tangentbord
Det var i medlet av augusti som det upptäcktes att datorer från staden Kristinestad, som bland annat innehöll person- och patientuppgifter, hamnat på en loppmarknad i Björneborg. Mannen som köpte de två datorerna anmälde saken till polisen. händer som skriver på tangentbord Bild: Yle/Jukka Tyni datorer,pro gradu -avhandlingar

Utredningen av dataläckan i Kristinestad har stampat på stället sedan i somras. Orsaken är att fallets utredare på polisen har bytts ut flera gånger.

Det har lett till missförstånd där polisen har väntat på information av staden Kristinestad och vice versa. Missförståndet är utrett och i Kristinestad väntar staden nu på hårddiskarnas id-nummer.

- Vi måste ha dem för att kunna identifiera vilka datorer det är frågan om. Vi vet ännu inte om det är bärbara eller stationära datorer, säger stadsjurist Niklas Granö.

Niklas Granö
Niklas Granö är stadsjurist i Kristinestad. Niklas Granö Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik niklas granö

Fortfarande oklart vilka uppgifter som fanns på datorerna

Det var i somras som några av stadens gamla datorer innehållande personuppgifter hittades på en loppmarknad i Björneborg. Datorerna togs ur bruk 2015. Hur de sedan hamnade på en loppmarknad är fortfarande ett frågetecken.

- Vår kutym är att gamla datorer som tas ur bruk samlas i ett av stadens utrymmen och att de därifrån förs vidare för att förstöras. Antingen av vår personal eller av en underleverantör. När vi vet vilka datorer det är fråga om kan vi börja spåra dem, säger Granö.

Ni vet då inte heller vilka personuppgifter som fanns på datorerna?

- Nej. Från polisen säger de att det inte är så känslig information som de först befarade, men vad det betyder är svårt att veta, säger Granö.

Polisen väntar på staden

På polisen säger förundersökningsledare Tiina Sillanpää att de inte har kontaktat de vars personuppgifter fanns i datorerna men att de nog vet vilka de är.

- Vi vet vem det är men vi behöver gå genom datan ännu. Samtidigt väntar vi på lite information från Kristinestad. Mer än så kan jag inte säga, säger Sillanpää.

Läs också