Hoppa till huvudinnehåll

Långtradarkollisionen i tyska Limburg utreds som möjlig terrorattack

Långtradarkrasch i Limburg
Ett flertal bilar knycklades ihop vid kraschen. Långtradarkrasch i Limburg Bild: AFP / Lehtikuva långtradare,terrorism

I den tyska staden Limburg skadades 8 personer i måndags då en långtradare kraschade med bilar som stod i kö vid rött ljus. Mannen som körde långtradaren hade stulit den. De tyska myndigheterna säger att fallet kan ha "terroristisk bakgrund".

Det var tidigt på måndagskvällen som en 32-årig man slet upp förardörren till en långtradare i centrum av Limburg, stirrade på chauffören och slet ut honom ur förarhytten.

- Jag frågade vad han ville, men han sa inget, vittnar chauffören i tysk media.

En stund efter att ha kapat långtradaren styrde mannen in den i en bilkö vid ett trafikljus nära stadens järnvägsstation. Nio personbilar var inblandade i kraschen.

Mannen greps av polisen. Han ska ha syrisk bakgrund men har levt i Tyskland sedan år 2015.

De tyska myndigheterna, som citeras av ZDF, säger att brottet inte ännu klassificerats men att det varkar ha sitt ursprung i terroristisk aktivitet.

Krockskadade bilar invid en långtradare.
Dådet ägde rum nära järnvägsstationen i Limburg. Krockskadade bilar invid en långtradare. Bild: EPA-EFE/MAXIMILIAN SEE kollision,Limburg

Bilarna tryckets ihop med följden att flera människor skadades och fördes till sjukhus. Tidigare hette det att antalet skadade var 16 men nu rapporteras 7 personer få sjukhusvård.

Också förövaren skadades.

Karta över Tyskland.
Staden Limburg med ca 35 000 invånare ligger några tiotal kilometer nordväst om Frankfurt. Karta över Tyskland. Karta,Tyskland

Händelsen föranledde ett omfattande polispådrag i centrala Limburg. Det blåstes av lite senare.

Myndigheterna har använt sig av social media för att lägga band på ryktesspridning kring fallet. Polisen säger sig inte utesluta någonting.

- Men delta inte med spekulationer. Ingen behöver vilda gissningar, skriver den regionala polisen på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Vittnen: Förövaren talade arabiska

Tyskland har under de senaste åren drabbats av flera terrorattacker riktade mot allmänheten, den värsta i Berlin år 2016 då en man körde in en långtradare på en julmarknad. IS tog på sig skulden för den attacken.

Efter måndagens händelse i Limburg citerar tyska medier ögonvittnen som efter kraschen säger sig ha hört att förövaren talade arabiska.
Källa: AFP, BBC

Artikeln uppdaterades klockan 15.15 med uppgifter om att händelsen utreds som en möjligt terrorattack

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes