Hoppa till huvudinnehåll

Lekfullheten i hinderbanelöpningen lockade Victor Lövdal till en ny idrottssatsning – mångsidig bakgrund har gjort honom till ett toppnamn i Norden

Victor Lövdal har snabbt blivit ett namn att räkna med inom hinderbanelöpning. Efter den första tävlingen för två år sedan har utvecklingen gått i rasande takt. I år har han vunnit fyra deltävlingar i Toughest.

Victor Lövdal var multitalangen som valde skidåkningen och fick tävla i världscupen. Men när skadorna hopade sig och genombrottet uteblev lade den flerfaldiga JFM-medaljören ner karriären våren 2017.

Samma år gjorde han en liten satsning på friidrott och knep en fjärde- och en femte plats i Kalevaspelen, men sedan kom hinderbanelöpningen in i bilden.

Hinderbanelöpning har blivit väldigt populär som motionsform under de senaste åren. Utmaningen består i att klara av ett antal hinder av varierande form kryddat med några kilometers löpning.

– Hösten 2017 fick jag frågan om jag ville åka till Holmenkollen för att testa på Toughest. Det var en helt ny gren för mig och jag vet inte om jag kan säga att jag fastnade direkt. Det gick heller inte speciellt bra.

Vad var det då som fick dig att satsa vidare?

– Det var så pass annorlunda och lättsamt. Jag började tänka att det var en gren som jag kunde göra för skojs skull. Det är många hinder som gör att det blir en rolig utmaning.

– Jag brukar kalla hinderbanelöpning för en lekpark för vuxna. Dels är det tungt men också roligt och man måste plocka fram sitt inre barn. Det var nog lekfullheten som jag fastnade för, säger Lövdal till Yle Sporten.

IF Femmans Victor Lövdal vid FSS-mästerskapen i Vörå 2016.
Victor Lövdal satsa under många år på skidåkningen. IF Femmans Victor Lövdal vid FSS-mästerskapen i Vörå 2016. Bild: Yle/Juho Karlsson skidåkning,victor lövdal

Knep fyra segrar i Toughest den här sommaren

Lövdal gjorde sin första hela säsong i Toughest 2018 och i sommar har han slagit igenom med dunder och brak i den nordiska touren.

Han vann deltävlingarna i Malmö, Esbo, Umeå och Vörå och besegrade samtidigt flera betydligt mer meriterade hinderbanelöpare.

– I slutet av fjolåret fick jag en säkerhet på hindren och behövde inte vara så nervös längre. Efter en pallplacering i Vörå 2018 började jag inse att jag har potential även i den här grenen.

– Den här säsongen har varit väldigt motiverande. Jag har satsat hårt, varit i bra löpform och blivit bättre på hindren.

Trodde du att det skulle gå så här bra?

– Nej, det trodde jag inte. Speciellt inte i den första tävlingen i Malmö. Då kände jag mig inte i form och det var en liten chock att jag vann. Jag fick självförtroende efter den tävlingen och insåg att jag kan vinna vilken deltävling som helst, säger han.

Vad är det som gör att hinderbanelöpning passar dig?

– Jag är en stark löpare och det är den viktigaste egenskapen i den här grenen. Jag är väldigt mångsidig då jag hållit på med skidåkning och orientering tidigare. Jag är väldigt allround och gillar att anta utmaningarna, säger han.

Den nordiska touren i Toughest avgjordes i form av en jaktstart i Göteborg för några veckor sedan där Lövdal gick ut i ledning men fastnade på det sista hindret och blev utan slutplacering.

– Jag blev lite för nervös inför det sista hindret då det var vått och lerigt. Rampen var väldigt hal och jag fick problem. Då blir det lätt att man börjar tänka "hur ska jag klara det här?".

– Jag gav helt enkelt upp efter sju-åtta försök. Det var lika bra att ta bort nummerlappen då. Jag blev utan totalresultat då jag avbröt, säger han.

Victor Lövdal testar mokey bars
Lövdal vann fyra deltävlingar i Toughest i sommar. Victor Lövdal testar mokey bars Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist Hinderbanelöpning,victor lövdal

Skada har stört uppladdningen inför VM

Innan Lövdal lägger den här säsongen till handlingarna väntar VM i England i helgen. Det var tänkt att han skulle tävla på normaldistansen över 15 kilometer samt i stafetten men en skada har kastat om planerna.

– Jag skadade ett revben i tävlingen i Göteborg och det är lite osäkert om jag kan tävla. Jag skulle vara i min bästa form nu så visst är det en besvikelse att den här motgången kommer.

Om du kan tävla, blir det i stafett eller normaldistans?

– Vi har inte någon riktigt bra reserv i stafettlaget så det kanske skulle vara viktigare att tävla i stafett. Normaldistansen är 15 kilometer medan stafetten bara är 2+2 kilometer per löpare så det blir mindre belastning på kroppen, säger han.

Innan skadan kom hade Lövdal satt en personlig målsättning på en placering bland de tio bästa på normaldistansen.

– Under en bra dag skulle det ha varit möjligt även om det är första gången och jag inte vet vilka hinder som väntar. I Toughest är det åtta kilometer och 40 hinder men i VM är det 15 kilometer och närmare 100 hinder, säger han.

Victor Lövdal hade egentligen tänkt lägga ner elitsatsningen efter den här säsongen men sommarens framgångar och skadan gör att han inte stänger dörren helt.

– Det kan nog hända att jag får lite blodad tand. Jag lovar inget men det kan hända att jag fortsätter en säsong till med Toughest och framför allt med sikte på VM.

Vad talar emot en satsning?

– Jag har tävlat så pass många år och det kräver mycket att vara på en hög nivå. Det tar mycket tid och energi. Jag har tävlat i hela mitt liv och ibland känner man att motivationen inte finns där för att satsa fullt så länge till, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport