Hoppa till huvudinnehåll

Sony lanserar ny Playstationkonsol 2020 – stötar och vibrationer ska förändra spelupplevelsen

En man med VR-glas och kontroller i händerna ses spela ett spel. Han har på sig en t-shirt med anime-figurer.
Planer för en helt ny version av Playstation VR finns i dagsläget inte. Sony har däremot meddelat att enheten fungerar med Playstation 5. En man med VR-glas och kontroller i händerna ses spela ett spel. Han har på sig en t-shirt med anime-figurer. Bild: /All Over Press virtuell verklighet,gamer,PlayStation

Teknologiföretaget Sony lanserar en ny Playstationkonsol i slutet av år 2020. Det här meddelade företaget på tisdagen.

Konsolen bär föga överraskande namnet Playstation 5 och lanseras inför julmarknaden nästa år.

En ny konsol är i sig inte en överraskning för fansen eftersom Sony redan i april avslöjade att man arbetar på den.

Suget efter fler detaljer har ändå varit stort, speciellt eftersom Sony för första gången någonsin valde att inte delta i spelevenemanget E3 som anordnades i Los Angeles i juni.

E3 är spelindustrins mest betydande evenemang som ordnats sedan år 1995 och Sony har hittills alltid funnits på deltagarlistan.

Kontrollerna får nya egenskaper

Sony-chefen Jim Ryan avslöjade Playstation 5:s lanseringstidpunkt på företagets blogg på tisdagen.

Företaget är fortfarande rätt förtegen om vad den nya konsolen innebär, men lite gluttar man på locket gällande bland annat kontrollerna.

För att återspegla det som händer i spelet görs stötarna och vibrationerna i kontrollen om så att de är olika beroende på vad som händer.

Spelkonsol i handen på en spelare.
Kontrollerna får nya egenskaper i och med Playstation 5. Spelkonsol i handen på en spelare. Bild: Creative commons/Picjumbo spelkonsol

- Det ska kännas annorlunda att krocka med en bil än att tacklas i fotboll, skriver Ryan.

Den andra nyheten berör L2 och R2 knapparna på sidan om kontrollen. Spelutvecklarna ska kunna justera känsligheten på dessa så att det känns mer trovärdigt när man till exempel gasar med en bil eller spänner en pilbåge.

Kräver inte ett nytt spelbibliotek

När Sony lanserade Playstation 4 för sex år sedan tvingades ägarna av de gamla konsolerna tillbaka till ruta ett gällande spelbiblioteken.

Till mångas besvikelse gick det nämligen inte att spela Playstation 3-spel med den nya konsolen.

Playstation 5 kommer däremot stöda Playstation 4-spel. Tidigare i år ryktades det även om ett patent som i teorin gör att man kan lägga till kompatibilitet med de ännu äldre Playstationkonsolerna. Sony har inte bekräftat det här.

Planer för en helt ny version av Playstation VR finns i dagsläget inte. Sony har däremot meddelat att enheten fungerar med Playstation 5.

Dagens nyhet innebär att vi om ungefär ett år kommer att se ännu ett klassiskt konsolkrig. Sedan tidigare är det nämligen känt att också Microsoft planerar att släppa en ny Xbox lagom till julmarknaden 2020.