Hoppa till huvudinnehåll

"Staketet är så lågt att barnen kan klättra över" – föräldrar oroliga över gården på daghemmet Barnabo

En bild på daghemmet Barnabos gård en solig höstdag.
Föräldrarna på daghemmet Barnabo tycker att staketet runt gården är för lågt. En bild på daghemmet Barnabos gård en solig höstdag. Bild: Charlotte Lindberg daghem

Ett par gungor, en rutschbana och en sandlåda. Det här ska räcka till för närmare 50 barn på daghemmet Barnabo i Bocksbacka. Enligt föräldrarna är gården inte endast tråkig utan också farlig. Det är något fel på dräneringen på gården, staketet är för lågt och barnen kan själv öppna grinden.

Föräldrarna Johanna Lehmus och Erika Louhivuori har sina barn på daghemmet Barnabo som ägs av Helsingfors stad.

Daghemmets föräldraförening har försökt kontakta staden flera gånger för att få ett svar på hur planen och tidtabellen för gården ser ut.

- Jag har förstått att staden gett grönt ljus för att göra något åt gården, men exakt vad och när har vi inte fått veta, säger Lehmus.

Daghemmet Barnabo har haft sin verksamhet i Bocksbacka i tre år. På gården, där närmare 50 barn vistas dagligen, finns en gunga, en liten sandlåda och en rutschbana.

- Det finns 38 äldre barn och de alla måste dela på en och samma gunga, säger Louhivuori.

Johanna Lehmuskoski (vänster) och Erika Louhivuori står framför ett höstigt, orangebladigt träd och håller i sina barnvagnar.
Johanna Lehmus och Erika Louhivuori vill se en förändring. Det bästa skulle vara att planera gården tillsammans med staden så att föräldrarna, barnen och personalen kan ge sina synpunkter, enligt föräldrarna. Johanna Lehmuskoski (vänster) och Erika Louhivuori står framför ett höstigt, orangebladigt träd och håller i sina barnvagnar. Bild: Charlotte Lindberg personer

Gården är stor så det finns utrymme för barnen att springa, men enligt Louhivuori och Lehmus skulle de behöva något att klättra på.

- Det finns nationella rekommendationer om att barnen borde vara ute och röra på sig tre timmar om dagen och en stor del av dagen vistas de på daghemmets gård. Tyvärr är det just nu inte möjligt att röra på sig ordentligt där, säger Lehmus.

Lehmus menar att barnen i brist på klätterställning klättrar på staketet och att personalen har haft problem med att barnen försökt klättra över staketet.

Ingendera av dem vet ändå om fall där barnet skulle ha kommit hela vägen över, men nog att de varit på god väg.

- Personalen kan inte ha sina ögon överallt. Det är ändå en relativt stor gård fast det inte finns något att göra på den, säger Louhivuori.

- Dessutom kan barnen klättra upp på grinden och öppna låset, tillägger Lehmus.

En bild på en gröngrå grind vid daghemmet Barnabo i Bocksbacka.
Erika Louhivuori säger att hennes treåriga dotter kan klättra upp och öppna grinden själv. En bild på en gröngrå grind vid daghemmet Barnabo i Bocksbacka. Bild: Charlotte Lindberg daghem

Dräneringen på gården det största problemet

Det största problemet på gården är ändå dräneringen. Brunnen drar inte ordentligt vilket leder till att vattnet som samlas på gården bildar stora vattenpölar och på vintern fryser det till is.

- På vintern är gården en isbana och ibland kan barnen inte ens gå ut på gården på grund av att det är så farligt, säger Louhivuori.

Eftersom daghemmet ägs av Helsingfors stad är det staden som är ansvarig för att hålla gården i gott skick. Barnabos föreståndare Leena Kiukas-Tammisto bekräftar att ärendet gått vidare och att någonting kommer att göras.

- Jag vet att någon har varit och fotat gården, men exakt vem och från vilken sektor vet jag inte. Desto mer har det inte hänt just nu. Jag kan inte säga något om en tidtabell men det är på kommande, säger Kiukas-Tammisto.

Gården prioriteras av säkerhetsskäl

Helsingfors stad bekräftar att de är medvetna om situationen på Barnabo. Enligt kundchef Keijo Virtanen vid stadsmiljösektorn har staden prioriterat gårdsprojektet i sin plan för år 2020.

- Vi har behandlat ärendet och kommit fram till att det finns säkerhetsrelaterade frågor som påverkar prioriteringen, säger Virtanen.

För att beställa nya klätterställningar eller liknande till gården måste daghemmet eller sektorchefen göra en beställning till fostran och utbildningssektorn som för ärendet vidare till stadsmiljösektorn.

Då daghemmet inledde sin verksamhet för tre år sedan gjorde man små reparationer på gården och i staketet, men för att höja staketet ännu mer krävs ett bygglov.

Barnabo ligger i en fastighet som ägs av Helsingfors stads fastighetsbolag Heka vilket betyder att alla planer om förändringar måste lämnas till dem. Det är dessutom Heka som ansöker om bygglov, ifall ett sådant behövs.

- Även om det brukar gå problemfritt är det många pusselbitar vilket leder till att liknande ärenden ofta går sakta framåt, menar Keijo Virtanen.

Gårdsprojektet på Barnabo kommer att genomföras tidigast nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen