Hoppa till huvudinnehåll

Vänsterförbundet vill byta ut Arkeas företagsform för att undvika konkurrensutsättning: “Då skulle vi inte ha så stora ekonomiska problem”

en man i grå jacka står vid gågatan i Åbo där människor går och cyklar omkring
Jaakko Lindfors är Vänsterförbundets ledamot i stadsstyrelen i Åbo. en man i grå jacka står vid gågatan i Åbo där människor går och cyklar omkring Bild: Yle/Jasmine Nedergård Åbo,invånare,politiker,Vänsterförbundet,stadsstyrelsen

Kommunfacket JHL är på krigsstigen gällande Arkea. Även Vänsterförbundet vill ta till åtgärder och föreslår en förändring i Arkeas företagsform.

- Jag håller på att planera och förbereda ett stadsstyrelseinitiativ som skulle betyda att man ändrar Arkeas företagsform så att man inte längre skulle behöva konkurrensutsätta dess service, säger Jaakko Lindfors, Vänsterförbundets ledamot i stadsstyrelsen i Åbo.

Lönerna minskar med minst 100 euro per månad

Det var för en och en halv vecka sedan som stadsstyrelsen i Åbo beslöt att ändra kollektivavtalen för Arkeas anställda, för att försöka få bukt med bolagets ekonomiska problem.

Lindfors kom med ett motförslag, men det förlorade med rösterna 6-7. Han är inte nådig med vad förändringen innebär.

- Det mest problematiska är att för våra helt vanliga arbetare - de som jobbar i köken i våra offentliga byggnader, tar hand om dessa byggnader, städerskorna med mera - kommer lönerna att minska med över 100 euro per månad. Dessutom minskar deras semestrar och deras pensioner.

Ändringarna berör kring 1000 av stadens anställda. Lindfors anser att förändringen är orättvis.

- Det är inte en hållbar lösning, vi borde ju minska löneskillnaderna, inte öka dem.

Lagen är på stadsstyrelsens sida

Arbetsrättsprofessor Seppo Koskinen, vid Åbo Universitet, säger ändå att allt har gått rätt till.

- Det är vanligt att sådana här saker väcker starka känslor, men arbetsgivaren har lagen på sin sida och kan göra sådana här beslut, på samma sätt som att även arbetstagare kan ta till stridsåtgärder, säger Koskinen.

Trots det anser Lindfors att staden gjort fel, och det för länge sedan.

- Det här är ett problem som staden själv har skapat. Vi skulle inte alls ha sådana här ekonomiska problem om vi själva inte skulle gjort Arkea till ett företag som ägs av staden. Men om Arkeas företagsformen skulle ändras skulle vi inte ha sådana här problem alls.

Initiativet behöver majoritet i både styrelsen och fullmäktige för att komma igenom.

Har Vänsterförbundet andra partier som är med på ett sådant initiativ eller hur svårt skulle det vara att få igenom det här?

- I det här initiativet så kräver det förhandlingar, så det får vi se sen.

Arkea är ett företag som producerar mat-, städ-, lokal-, fastighetsskötsel- och underhållstjänster. Åbo stad är majoritetsägare.

Artikeln uppdaterades klockan 13.40 med information om företaget Arkea.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland