Hoppa till huvudinnehåll

Bybutiker i Östnyland blir utan nytt statligt stöd: ”Det skulle ha varit hemskt skojigt att ha lite semester”

En kvinna står inne i en bybutik. Hon håller i ketchupflaskor.
Erika Grönqvist är van att klara sig utan stödpengar, men med stödsumman skulle hon ha kunnat hålla lite semester. En kvinna står inne i en bybutik. Hon håller i ketchupflaskor. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,erika grönqvist

Fagersta bybutik och Söderbyboden på Pellinge räknas inte som butiker i glesbygden. Många bybutiker i Östnyland går miste om ett nytt statligt stöd på upp till 20 000 euro.

- Två och tjugo, tack.

Erika Grönqvist sitter bakom kassan i Fagersta bybutik i Borgå. På hyllorna finns allt från presentpapper och kryddor i lösvikt till mjölk och toapapper.

Byborna tittar gärna in för att fylla på förråden eller bara för att få sig en pratstund.

- Att sälja varor är bara en del av jobbet. Jag tycker att byn skulle vara fattigare utan en butik, säger Grönqvist.

Att driva butik på landet är ett tungt jobb, och många lägger av. Som ett försök att stoppa butiksdöden i glesbygden har Jord- och skogsbruksministeriet satt i gång ett nytt pilotprojekt.

Fram till den sista oktober kan bybutiker för första gången ansöka om ett stöd på högst 20 000 euro.

Cirka hälften av bybutikerna blir utanför

- När det först börjades pratas om stöden så blev man ju väldigt glad. Det kändes inte som om det direkt kunde komma pengar, men det att någon på högre nivå tycker att jobbet man gör är viktigt kändes bra, säger Grönqvist.

Några pengar kommer det inte att bli för Fagersta bybutik, åtminstone inte i det här skedet.

Ett gult trähus. I fönstret står det Tarmo.
Fagersta bybutik är en samlingsplats för byborna. Ett gult trähus. I fönstret står det Tarmo. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,fagersta bybutik

Av Finlands cirka 220 bybutiker uppskattas ungefär 100 uppfylla kriterierna för att kunna ansöka om stödet.

Det är särskilt ett av kriterierna som stänger ute många bybutiker:

Affären ska ligga på glest bebyggt landsbygdsområde, det vill säga områden som betecknas som glesbygd enligt klassificeringen stad-landsbygd som upprätthålls av Finlands miljöcentral.

Butiksinnehavare uppmanas gå in på Lantmäteriverkets karttjänst för att kolla om villkoret uppfylls.

- Det är faktiskt ingen i Östnyland som kan få stödet, enligt vad jag tittade på kartan, säger Erika Englund som driver Söderbyboden på Pellinge.

Glest, men inte tillräckligt

Pellinge klassificeras inte som glesbygd utan som stadsnära landsbygd trots att det handlar om en ö med färjförbindelse till fastlandet och cirka en timmes bilväg till närmaste stad, Borgå.

- Jag blev nog jättebesviken för egen del, men också för att den här indelningen är jätteotacksam för hela skärgården, säger Englund.

En kvinna iklädd vit skjorta och förkläde står bakom en disk i en butik med bakelser på fat i förgrunden.
Erika Englund driver Söderbyboden på Pellinge. En kvinna iklädd vit skjorta och förkläde står bakom en disk i en butik med bakelser på fat i förgrunden. Bild: Yle / Petter Blomqvist Pellinge,bybutiker,söderbyboden

Hon säger att klassificeringen inte beaktar hur man tar sig till ett område, utan bara hur nära städerna det ligger fågelvägen.

Englund tycker att det är ofattbart att inte heller bybutiker på till exempel Korpo eller Nagu kan få stödet.

- Vi har en färja på fem minuter, men om man ska ta sig någonstans från Korpo så är det betydligt längre väg, säger Englund.

Pilotförsök

Enligt Christell Åström, konsultativ tjänsteman vid Jord- och skogsbruksministeriet, så beaktar klassificeringen stad-landsbygd inte enbart avstånd, utan också till exempel befolkning, arbetsplatser och serviceutbud.

Åström har varit med och berett pilotprojektet. Hon betonar att det varit ett politiskt beslut att begränsa bybutiksstödet till glesbygden.

- Det gör att summan per butik blir större, säger Åström.

Eftersom det är frågan om ett pilotprojekt så vill man förstås kunna mäta om stödet har någon verkan, vilket är lättare med större stödsummor.

Om försöket har positiva effekter och det finns politisk vilja så kan bybutiksstödet i fortsättningen omfatta också andra bybutiker än de på glesbygden.

Hoppas på att få vara med nästa gång

Både Fagersta bybutik och Söderbyboden kommer att fortsätta sin verksamhet som vanligt. Grönqvist och Englund är vana med att klara sig utan stödpengar, men summan skulle förstås ha kommit till nytta.

- Det skulle ha varit hemskt skojigt att ha lite semester. Över lag känns det som om de rörliga kostnaderna, att skaffa varor, det lyckas man göra, men att betala pension är svårare. Det skulle ha känts jättetryggt att få ett sådant kapital, säger Grönqvist.

Stora glasburkar fyllda med kryddor står på en butikshylla.
Fagersta bybutik säljer kryddor i lösvikt. För dem som bakar mycket kan det bli billigare, förklarar Grönqvist. Stora glasburkar fyllda med kryddor står på en butikshylla. Bild: Yle/Mira Bäck Borgå,kryddor,fagersta bybutik

Englund lämnade in en ansökan i ett tidigare skede, då hon ännu trodde att öar utan fast vägförbindelse skulle kunna få stöd.

- Att få stödet skulle vara som en liten lottovinst. Det skulle trygga min inkomst och på alla sätt förbättra möjligheterna att fortsätta som företagare, säger Englund.

Hon har till exempel planer på att låta stamkunderna handla själva efter stängningsdags genom att installera ellås och en självbetjäningskassa. Nu kommer det bara att ta lite längre tid innan planerna blir verklighet.