Hoppa till huvudinnehåll

Frestelsen att svara blir för stor – allt fler hänger på sociala medier eller pratar i telefon då de kör

Person läser något på telefonen samtidigt som hen kör bil.
Person läser något på telefonen samtidigt som hen kör bil. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Mobiltelefoner och -apparater,Mobiltelefon,smarttelefoner,bilar,chaufför,förare

Polisen bötfäller allt fler i Österbotten för att ha använt mobiltelefon samtidigt som de kör. Varje vecka bötfäller polisen i samband med vanlig trafikövervakning någon som kör och samtidigt använder mobiltelefonen.

- Och då vi mer intensivt övervakar trafiken är det tiotals fall per dag, ibland till och med 100 fall, säger trafikpolis Vesa-Matti Viirre vid Österbottens polisinrättning.

- Och det är bara en bråkdel som vi bötfäller. Vi skulle inte göra något annat om vi övervakade mobilanvändningen hela tiden, säger kommunikationschef Mikael Appel på polisen.

Tidsfördriv under bilresan

De observationer som trafikpolisen gör oroar Viirre.

- Det är vanligt att bilister lägger ut något på sociala medier, skickar textmeddelanden eller pratar i telefon. De tänker ofta på något helt annat än trafiken. En del fortsätter till och med prata i telefon också efter att de stoppats av polisen, säger Viirre.

Ofta medger bilisten att hen gjort fel, men förklaringarna oroar polisen.

- Bilisterna berättar att frestelsen att svara på ett viktigt samtal eller textmeddelande blev för stor.

Raka vägsträckor lockar också att ta till telefonen som tidsfördriv.

2 av 10 kör och textar

Enligt Trafikskyddets undersökningar ökar risken för olyckor fyrfaldigt då man använder mobil och kör samtidigt.

Enligt polisen är det folk i alla åldrar som bryter mot reglerna.

I en gallup från november 2018 uppger två av tio bilister att de ofta eller ibland läser textmeddelanden eller uppdateringar på sociala medier då de kör.

Något färre skriver uppdateringar eller meddelanden. Att prata i telefon är vanligare, det gör fyra av tio.

Men enligt Petri Jääskeläinen som är planerare på Trafikskyddet är risken för olyckor störst då man skriver eller läser, inte då man talar i telefon.

- Om man talar i mobilen är det lite högre risknivå, men då tittar man ändå på vägen och trafiken. Fast man ser inte vad som händer i trafiken på samma sätt och måste man bromsa så blir det en fördröjning.

I Jakobstads-Karlebyregionen bötfälls varje år mellan 200 och 300 personer som använt mobil då de kör. I Österbotten har det också skett dödsolyckor där mobiltelefonanvändning bidragit till det som skedde.

Böterna för att ha använt mobiltelefon ligger på 100 euro.

Artikeln baserar sig på Kännykän räplääminen ratissa lisääntynyt Keski-Pohjanmaalla: "Tehovalvonnassa sakkoja jaetaan kymmeniä päivässä" skriven av Iina Kluukeri.