Hoppa till huvudinnehåll

Larmuppdrag i Karleby kunde ha slutat illa – man med kniv och skjutvapen överraskade polisen

Polisbilar på Mannerheimgatan i Borgå
Larmet till nödcentralen kom klockan 01.45. Arkivbild. Polisbilar på Mannerheimgatan i Borgå Bild: Yle/Stefan Paavola polisbilar

Vid tvåtiden under natten till onsdag fick Karlebypolisen ett larm via nödcentralen och ryckte ut till en lägenhet belägen i Stenängen. Väl framme upptäckte polisen att mannen som bor i lägenheten var beväpnad med både skjutvapen och kniv.

Polispatrullerna drog sig genast tillbaka och stängde dörren till lägenheten. Till platsen kallades fler polispatruller och även enheter från räddningsverket.

Någon kontakt med mannen gick inte att etablera men efter en timme lyckades polisen beordra mannen att komma ut ur sin lägenhet och polisen kunde på ett tryggt sätt gripa honom.

I samband med transporten till polisfängelset blev mannen ändå våldsam och en polis ådrog sig lindriga skador.

Vapnet var en startpistol

Mannens lägenhet kontrollerades och i samband med detta märkte man att mannen hade försökt tända eld på en matta i sin lägenhet.

Branden hade slocknat av sig själv och räddningsverket vädrade ur lägenheten och trappuppgången.

Den gripna mannen är född på 90-talet och bekant för polisen sedan tidigare. Han misstänks för försök till sabotage, våldsamt motstånd mot tjänsteman och skadegörelse.

Efteråt framkom det att skjutvapnet mannen haft i sin hand var en startpistol, det vill säga en pistol avsedd för att ge startsignal i form av en knall.