Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trump förklarar krig mot riksrättsutredningen, råvara i Nestes biodieselproduktion ifrågasätts

Donald Trump i talarstolen i Vita huset
Donald Trump i talarstolen i Vita huset Donald Trump i talarstolen i Vita huset Bild: EPA-EFE Donald Trump,Vita huset

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

I USA har Vita huset beslutat helt vägra samarbeta med den riksrättsutredning som demokraterna i representanthuset har inlett. Demokraterna ser beslutet som ytterligare ett bevis på att president Trump försöker hindra rättvisans gång.

Nestes biodiesel är marknadsledande både i Finland och globalt, men kraven på råvarorna till den varierar från land till land. Finland hör till en krympande skara EU-länder som inte ser palmoljebiprodukten PFAD som ett problem.

Finland har inga planer på att ändra klassificeringen av PFAD, som är en biprodukt till palmolja och används som råvara i Nestes biodiesel. Miljöorganisationer anser att PFAD bidrar till skövlingen av regnskogar.

I Ecuador i Sydamerika har demonstrationerna mot slopade bränslesubventioner fortsatt med oförminskad styrka. Bränslepriserna har stigit med upp till 120 procent.

I dag blir det klart vem som får Nobel-priset i kemi. Priset delas ut i Stockholm vid lunchtid, finsk tid. Själva Nobelfesten ordnas i december.

Seminariet Nordic Business Forum inleds i Helsingfors i dag. Bland talarna finns Hollywoodskådespelaren George Clooney som under de senaste åren jobbat med frågor i anknytning till mänskliga rättigheter. Därtill medverkar Steve Wozniak, som varit med om att grunda teknologijätten Apple.

Dagens väder

Det är halvklart till mulet i södra och mellersta Finland, vid kusten lokalt regnskurar. Dagens högsta temperatur är 3...7 grader.

I norr på många håll snöfall eller snöblandat regn. Dagens högsta temperatur 1...5 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes