Hoppa till huvudinnehåll

Nu öppnar barnjouren på Malmska: "Vi upplever att det här är vad folket vill ha"

Lääkäri Markus Granholm katsoo kameraan.
Markus Granholm. Lääkäri Markus Granholm katsoo kameraan. Bild: Kalle Niskala / Yle läkare,överläkare,Markus Granholm,Jakobstad,tuberkulosvacciner

Som svar på önskemål från barnfamiljer öppnar Malmska sjukhuset i Jakobstad en jour för barn. Den ska förbättra vården och förkorta väntetiden för barn.

Den nya jouren finns på samma plats som den vanliga jouren, skillnaden är att det bildas två köer - en för vuxna och en för barn.

- Vi har ofta fått förfrågan av föräldrar och vi upplever att det här är vad folket vill ha, säger överläkare Markus Granholm på barn- och ungdomsavdelningen.

Vid jouren finns också ett par rum som främst ska användas för att undersöka barnpatienterna.

- Man kan komma hit med infektioner och olyckor som inte kräver ambulansvård.

Jouren är öppen kl 8-15 och betjänar barn och unga i åldern 0-16 år.

Åldersdiskriminering att låta barn gå före

Enligt Granholm får en vanlig jour inte låta barn gå före i kön.

- Vi har en lag som säger att vi inte får ta emot dem snabbare om det inte är medicinskt motiverat.

Skulle man bara låta barnen gå före är det enligt lagen fråga om åldersdiskriminering. Men på det här sättet kan man kringgå det här.

- Vi är säkert överens att det är till allas fördel att inte ha så många gråtande barn i väntrummet.

Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden.
Barnjouren är öppen 8-15, men en barnläkare har jour till klockan 20. Malmska sjukhuset i Jakobstad. Samarbetsområdets fyra kommunvapen på väggen i bakgrunden. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Jakobstad,malmska sjukhuset

På Malmska finns inte möjlighet att ta emot mer krävande fall eftersom man varken har kirurgi eller narkos. Men är man osäker på vart man ska åka med sitt barn kan man alltid ringa telefonrådgivningen, enligt Granholm.

- De ger alltid råd. Barnjour har vi dagtid 8-15, men vi har fortfarande barnläkarbakjour till klockan 20 och vanlig jour dygnet runt.

Ta tillbaka patienter från Karleby

I Karleby öppnades landets första dygnet runt-jour för barn för ett par år sedan. Där har var tredje patient kommit från Jakobstasdsregionens kommuner.

Är det här ett sätt att vända strömmen hit igen?

- Vi utgår från våra egna behov och vi vill erbjuda nejdens barn bästa möjliga vård så nära som möjligt. Jag antar att en del som sökt sig till andra ställen kommer hitta vår service nu.

Finns risken att folk ändå väljer Karleby?

- På basen av vad man hör tror jag folk gärna kommer hit om möjligheten finns.

Barnjouren görs som ett försök i tre månader. Efter det tar man beslut om en eventuell fortsättning. Bland annat ser man då på mängden besök och hur mycket resurser jouren kräver.

- Men vi tittar också på vilka inbesparingar det här kan ge i förlängningen. Om vi kan koncentrera många barnpatienter till dagtid då vi ändå har personal på plats ser jag också en möjlighet till inbesparingar, säger Granholm.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten