Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoski tycker inte förra säsongen var misslyckad trots medaljmissen: "Lyckades i loppet jag ville lyckas i"

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski missade ett VM-brons knappt i vintras. Krista Pärmäkoski. Bild: imago images / Scanpix / All Over Press Krista Pärmäkoski

Medaljsviten bröts i fjol, men Krista Pärmäkoski är inte nedslagen. Nu har hon tränat en del med Kaisa Mäkäräinen för att vara vassare i världscupen.

Krista Pärmäkoski tycker att det är orättvist att titulera förra säsongen som misslyckad – trots att hon inte lyckades förlänga medaljsviten i mästerskap.

Efter sex raka mästerskap med minst en medalj kammade hon noll vid skid-VM i Seefeld.

– Det var ingen jättebesvikelse. Jag var i bra form och missade en medalj med ungefär två sekunder. Jag lyckades i det loppet som jag ville lyckas i. Det hade varit kul att åka hem med en medalj, säger hon till STT.

Jag lyckades i det loppet som jag ville lyckas i. Det hade varit kul att åka hem med en medalj

På damernas klassiska intervallstartslopp blev hon klart distanserad av segraren Therese Johaug. Avståndet till trean Ingvild Flugstad Östberg var en och en halv sekund.

Har målsättningar till OS 2022

I de andra individuella VM-loppen hade Pärmäkoski inget att säga till om i medaljstriden. Hon säger att förra vintern gav ett tydligt kvitto. Hon måste bli ännu bättre.

Pärmäkoskis resultatnivå var klart sämre i fjol jämfört med VM-säsongen 2016–2017 och OS-säsongen 2017–2018. Varken i VM eller världscupen fick hon till det och pallplatserna var få.

Krista Pärmäkoski.
OS 2018 blev en succé för Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski. Bild: All Over Press Krista Pärmäkoski

Ställ de resultaten mot två VM-medaljer 2017, tre OS-medaljer 2018 och en massa pallplatser och bilden av en svag förra vinter ser klarare ut.

– Nu har jag satt mål till nästa OS. Sedan får vi hur det känns med en fortsättning. Att ta ett mästerskapsguld är något som driver mig framåt.

Tränat en del med svenskorna

Efter förra säsongen meddelade Pärmäkoski att hon inte är en del av landslaget den här säsongen. Det fanns två orsaker bakom beslutet. Dels ville hon testa något nytt, dels var det ett bra läge att göra det.

Den här vintern är mästerskapsfri och det brukar ofta betyda att längdåkarna lägger om sitt upplägg. Nu har Pärmäkoski och tränaren Matti Haavisto kunnat planera försäsongen precis som de har velat.

Pärmäkoski har tränat en del med det svenska landslaget, men hon har också haft skidskytten Kaisa Mäkäräinen som sällskap ibland. Det allra viktigaste är att Pärmäkoski har varit skadefri och frisk hela sommaren.

– Kaisa är duktig uppför och jag försökte hänga på. Mer fartfylld åkning är min styrka och vi sporrade varandra.

Krista Pärmäkoski ler.
Krista Pärmäkoski är nöjd med sin träningssäsong. Krista Pärmäkoski ler. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Före världscupstarten i Kuusamo i slutet av november ska Pärmäkoski på läger till italienska Val Senales och norra Finland. Hon har också planerat att åtminstone tävla i Rovaniemi helgen före världscuppremiären.

– Världscupen och tourerna som finns på programmet är vinterns viktigaste mål. Den skandinaviska touren passar troligen mig bäst.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport