Hoppa till huvudinnehåll

Skrällbacken Ville Heinola har tagit NHL med storm – trodde inte ens själv på tidig debut: "Jag förväntade mig ingenting"

Ville Heinola blickar åt sidan med klubban i luften.
Ville Heinola har fått en fin start på säsongen. Ville Heinola blickar åt sidan med klubban i luften. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Ville Heinola

Inte ens Ville Heinola själv trodde att han skulle knipa en plats i Winnipeg Jets trupp. Backen har ändå blivit säsongens stora finländska överraskning hittills och förra natten kom karriärens första NHL-mål. Heinola är omtyckt, säger Winnipegs tränare Paul Maurice.

På ungefär ett år har 18-åriga Ville Heinola gått från Lukkos A-juniorer till NHL och Winnipeg Jets. Backen, som draftades som nummer 20 i somras, har verkligen tagit för sig i NHL och snittar för tillfället en istid på 19:57.

Heinola själv medger att han inte väntade sig denna snabba utveckling.

– När jag kom till lägret förväntade jag mig ingenting. Tanken var att ta en dag i taget. När spelet började rulla på, så började man förvänta sig mer av sig själv förstås, berättade Heinola för Yle innan matchen mot Pittsburgh förra natten.

När Winnipeg tappat viktiga försvarskuggar som Jacob Trouba, Dustin Byfuglien, Tyler Myers och nyligen skadade Josh Morrissey har Heinola fått kliva fram.

I natt satte KJK-produkten sitt första NHL-mål i karriären. Heinola har stått för 1+2 på fyra matcher.

– Kul att det första målet kom så snabbt, så behöver man inte vänta, kommenterade Heinola efter matchen enligt Jets Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Hyllas av tränaren

Winnipegtränaren Paul Maurice har redan tidigare sagt att Heinola förtjänar en plats i NHL – och hyllningarna fortsätter. Finländarens mogna och kontrollerade spel ger uppskattning, menar tränaren.

– De (laget red. anm. ) gillar verkligen honom. Han har ett stort leende på sina läppar och arbetar väldigt hårt. Han gör så många små saker som killarna på isen uppskattar, sade Maurice efter matchen mot Penguins på Winnipegs hemsida.

Heinola snittar närmare 20 minuter i istid. I förra helgens möte med New York Islanders var han i isen i över 23 minuter – något som han till exempel bara varit i två av de 34 FM-ligamatcher han spelat.

– Nog är ju vissa spelare ganska stora och kommer på väldigt hårt. Jag har försökt spela smart, eftersom jag inte är starkast på planen. Man måste fundera hur man hämtar pucken från ändan och vart man passar, så att man inte blir överkörd. Ganska snabbt har jag fått grepp om rytmen, tyckte Heinola.

Patrik Laine håller upp en hand i luften och Ville Heinola tittar på.
Både Patrik Laine och Ville Heinola har fått lyckade starter på säsongen. Patrik Laine håller upp en hand i luften och Ville Heinola tittar på. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Ville Heinola,Patrik Laine

En aktuell matchmängd som Heinola snart möter på är tio NHL-matcher. Efter den nionde matchen förbrukas det treåriga nykomlingskontraktets första säsong. NHL-klubbarna utnyttjar ofta denna regel med att låta unga löften mogna i farmarligan först.

– Klart att man vill spela i NHL hela säsongen, bara det finns en möjlighet för det. Desto mer kan jag inte säga om den saken, till exempel om jag skulle spela i AHL eller Lukko, om jag inte är med Winnipeg, sade Heinola.

– Det här är saker som det inte löns att fundera på särskilt mycket.

Winnipegs nästa match är natten mot fredag, då man tar emot Minnesota.

Läs också