Hoppa till huvudinnehåll

Tio år efter den förödande nådendalsbranden byggs det fortfarande hus som saknar extra utvägar och öppningsbara fönster

Brand i Nystad.
Arkivbild. Efter branden i Nådendal kom Olycksutredningscentralen ut med sex konkreta rekommendationer. Brand i Nystad. Bild: Keijo Väänänen brand- och räddningsarbete,eldsvåda

Den 9 oktober har det gått tio år sedan den förödande branden i Nådendal där fem ungdomar miste livet. Vilka åtgärder vidtogs efter olyckan och hur ser brandsäkerhetsläget ut nu tio år senare?

Branden i Nådendal år 2009 bröt ut under en hemmafest och spred sig sedan explosionsartat i hela huset.

Bastun som användes som tillfälligt förråd saknade fungerande belysning. Enligt undersökningskommissionen hade någon av ungdomarna under kvällen sökt en dammsugare i bastun och då använt sig av ett ljus som glömts i utrymmet.

Elden fick pyra ifred en lång stund. Då den upptäcktes var det redan för sent.

Saknades extra utgångar och öppningsbara fönster

En orsak till att branden i slutändan blev så förödande var att det inte fanns en extra utgång i huset och att det uppstod stora problem med att öppna fönstren i huset efter att branden upptäcktes.

Utredarna rekommenderade därför att alla nya småhus och småhus som renoveras antingen förses med en extra ytterdörr, eller med öppningsbara fönster och fasta fönstervred.

Branden i Nådendal
Arkivbild från branden. Branden i Nådendal Bild: Yle/Lassi Lähteenmäki brand i nådendal

Kai Valonen, ledande utredare vid Olycksutredningscentralen, var med i utredningen efter Nådendalsbranden.

- Ofta vid bränder med dödlig utgång är det så att människor ligger och sover och inte hinner vakna i tid, men i det här fallet handlade det inte om det. Det handlade i stället om att man inte kunde ta sig ut och att det uppstod stora problem med att öppna fönstren. Vid småhusbränder är det därför väldigt viktigt att det finns extra utvägar och att alla fönster går att öppna.

Sex konkreta rekommendationer gavs efter branden

Efter branden i Nådendal hade Olycksutredningscentralen sex konkreta rekommendationer. Dels hur man ska agera vid bränder och dels de vuxnas ansvar att ha koll på vad deras barn och ungdomar sysslar med.

- Vi hade också tre rekommendationer gällande Nödcentralen och där har det skett stora förändringar.

- Men när det handlar om rekommendationen att alla småhus ska ha extra utvägar eller öppningsbara fönster har utvecklingen inte riktigt följt vår rekommendation. Därför borde alla småhusägare ta sig en funderare på om man uppfyller den här rekommendationen.

Byggs fortfarande hus som saknar extra utvägar

Enligt Valonen byggs det fortfarande hus som inte uppfyller rekommendationen gällande extra utvägar och öppningsbara fönster. Just den biten är enligt honom något man borde tala mer om.

- Enligt byggnadsbestämmelserna räcker det att ha en ytter- och en bakdörr, men det kan uppstå situationer där branden i sig hindrar en att ta sig från sovrummet till någon av de två dörrarna. Så frågan nu är om det kommer att ställas krav på att man ska kunna ta sig ut ur varje sovrum?

Räddningsmanskap inspekterar resterna av huset.
Arkivbild från branden. Räddningsmanskap inspekterar resterna av huset. Bild: Yle/Lassi Lähteenmäki brandmän

Kai Valonen är väldigt tydlig med att brandvarnare fortfarande också är oerhört viktiga.

- De är billiga, så man kan lätt både köpa och ha flera brandvarnare i sitt hus.

Inrikesministeriet satsar mycket på information

Janne Koivukoski, räddningsråd vid Inrikesministeriet, menar att man från ministeriets sida har varit och är fortsatt aktiva med att informera allmänheten, i synnerhet småhusägare, om hur man förbättrar sitt säkerhetstänk.

– Efter olyckan i Nådendal gav vi information till allmänheten om att man åtminstone måste ta reda på hur man tar sig ut ur sovrummet. Man måste också skaffa handtag till alla fönster i alla rum. Det informerade vi ganska mycket om efter branden i Nådendal och såvitt jag vet har det också följts ganska noggrant.

Räcker det med rekommendationer eller borde det finnas hårdare krav?

– Det kan vara lite svårt att skapa extra utgångar från alla rum i ett egnahemshus. Jag tror och tycker inte att det räcker med enbart rekommendationer. Man måste även göra andra åtgärder, men det är lite svårt att bygga en extra dörr i varje sovrum. Det vi kan göra är att ge lite mer information. Vi har pågående projekt där vi försöker förbättra de förebyggande åtgärderna. Det är någonting vi satsar mycket på, både nu och i framtiden.

Janne Koivukoski nämner också att nödcentralerna har utvecklats i rätt riktning.

– I samband med Nådendalsbranden kom också många rekommendationer kring nödcentralen och där har vi gjort jättestora satsningar. Vi har till exempel fått ett gemensamt nätverk mellan alla nödcentraler i hela landet genom det nya datasystemet Erica.

Läs också