Hoppa till huvudinnehåll

Turkiets anfall mot Syrien ett faktum – tusentals civila ska vara på flykt

Syrier på flykt i en bil i samband med militär operation.
Civila flyr i samband med den militära operationen i nordöstra Syrien. Syrier på flykt i en bil i samband med militär operation. Bild: AFP / Lehtikuva Turkiet,Syrien,Bomb,militär

Turkiets militäroperation mot kurdiska styrkor i norra Syrien inleddes på onsdag eftermiddag. Det råder panik bland civilbefolkningen, säger den kurddominerade styrkan SDF.

Enligt nyhetsbyrån AFP är tusentals civila på flykt från nordöstra Syrien för att komma undan striderna. Kurdiska källor uppger att invasionen redan har krävt civila dödsoffer. Inga officiella siffror har ändå publicerats.

SDF rapporterar också om bombningar som krävt SDF-krigares liv.

Enligt Syrian Observatory for Human Rights handlar det om över 10 döda – de flesta av dem är civila.

Invasionen har också effektivt dämpat den vardagliga aktiviteten i området. Tysta gator och stängda butiker vittnar om folks rädsla.

På onsdagskvällen (finsk tid) meddelande det turkiska försvarsministeriet att man övergår från flygoperationer till att också utföra markoperationer.

Operation Fredens källa

Turkiets president Erdogan uppger att offensiven har döpts till "Operation Fredens källa", och avsikten är bilda en "säkerhetszon" i nordvästra Syrien. Den ska bli 30 kilometer bred.

Enligt militärexperter här hemma behöver den turkiska offensiven inte ta särskilt lång tid i anspråk. 2–3 dagar kunde räcka, militärtekniskt sett, säger forskningsofficer Antti Paronen på Försvarsmaktens forskningsinstitut.

Läs mer: Turkisk invasion ingen söndagspromenad trots turkarnas militära överlägsenhet

Målet militärbaser och vapendepåer

Operationen inleddes på onsdag eftermiddag med flyganfall mot bland annat gränsstäderna Ras al-Ain och Tel Abyad. Ögonvittnen rapporterar om flygbuller, explosioner och rökmoln.Enligt turkiska källor är målet för anfallet militärbaser och ammunitionslager.

Hur går det för flyktinglägret al-Hol?

Det omstridda al-Hol-lägret som hyser tillfångatagna IS-krigare och deras familjer finns också i det här området.

Enligt kurdiska källor har bevakningen av lägret skurits ner på grund av att kurdiska krigare har mobiliserats. Lägret hyser som känt också finländska medborgare.

USA kräver att Turkiet ser till att IS-krigarna inte flyr från al-Hol, men för det finns det knappast några garantier. Turkiet vill inte bära ansvar för lägrets invånare, utan hoppas att Europa tar emot sina egna medborgare.

Läs mer: Riskerna för finländarna i al-Hol ökar efter att USA gav grönt ljus för turkisk invasion

Varningar från EU, Nato, FN

Natos generalsekreterare, Jens Stoltenberg, uppmanar Turkiet att undvika åtgärder som kan "destabilisera" regionen ytterligare. Under en presskonferens i Rom sade han också att åtgärderna kan öka spänningarna och orsaka mer mänskligt lidande.

Enligt honom bör Turkiet agera med återhållsamhet och alla åtgärder bör vara proportionerliga.

EU-länderna oroar sig över att en turkisk invasion i nordöstra Syrien kommer att driva ett stort antal människor på flykt mot Europa igen.

EU avvisar också turkiska planer för en buffertzon/skyddszon för flyktingar.

– Det är osannolikt att en så kallad buffertzon i nordöstra Syrien, som Turkiet planerar, skulle tillfredsställa de internationella kriterierna för flyktingars återvändande.

– EU kommer inte att tillhandahålla stabiliserings- eller utvecklingsbistånd i områden där lokalbefolkningens rättigheter ignoreras.

Jean-Claude Juncker fotad i halvprofil.
Jean-Claude Juncker är en av dem som uttalat sig kring den militära operationen. Jean-Claude Juncker fotad i halvprofil. Jean-Claude Juncker

FN:s säkerhetsråd fördömer också Turkiets agerande. Den sydafrikanska ambassadören Jerry Matthews Matjila vädjar till Turkiet att skydda civila och utöva “maximal återhållsamhet” i samband med de militära operationerna i Syrien.

Flera länder har fördömt Turkiets agerande. Bland dem finns bland annat Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Haavisto: "En moralfråga"

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto från De Gröna säger i Yles A-studio att attacken är oroväckande. Också han är oroad över risken för en ny flyktingkris.

– Den turkiska operationen är en moralfråga för världen eftersom kurderna har varit inblandade i kampen mot terroristorganisationen IS och nu trycks de mot väggen.

Haavisto säger också att många civila kan bli flyktingar. Han förutspår också att konflikten kommer påverka flyktingar i Europa.

Kurder flyr från Syrien 9.10.2019.
Flera civila har skadats... Kurder flyr från Syrien 9.10.2019. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Turkiet,militär
Vad som ser ut som en familj på en motorcykel kör i ett bostadsområde.
...och många flyr. Vad som ser ut som en familj på en motorcykel kör i ett bostadsområde. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Turkiet,militär,flykt

Vita huset: "Dålig idé"

Även Vita huset har kommenterat den militära operationen med att säga att det var en "dålig idé".

I ett pressmeddelande säger president Donald Trump att USA inte godkänner attacken mot Syrien.

– Vi har gjort det klart för Turkiet att det är en "dålig idé". Vi varnade Turkiet på onsdag att inte attackera Syrien.

Trump säger samtidigt att Turkiet har åtagit sig att skydda civila och religiösa minoriteter, samt säkerställa att ingen humanitär kris äger rum.

– Vi litar på att de håller fast i sina löften.

– Turkiet får betala ett "stort ekonomiskt pris" om operationen i Syrien genomförs på ett "orättvist sätt", säger Trump.

Artikeln uppdaterad 9.10 klockan 19.30, 20.15, 21.30, 21.53, 22.37, 23.41 med ny information.

Läs också