Hoppa till huvudinnehåll

Åbolands synskadade: "Har inte restauranger lärt sig någonting om ledarhundar under de senaste trettio åren?"

Synskadad med ledarhund på promenad.
Arkivbild. En ledarhund har tillträde till både restauranger och mataffärer. Synskadad med ledarhund på promenad. Bild: Yle/Victoria Wirén vita käppen

Förra veckan bokade ett sällskap på fem personer ett bord på restaurang Pub Niska i Åbo. De nämnde att en i sällskapet, som är synskadad, har med sig sin ledarhund.

Några minuter senare ringer personalen från restaurangen tillbaka och meddelar sällskapet att hunden tyvärr inte är välkommen till restaurangen, på grund av hygienskäl.

Efter några samtal fram och tillbaka mellan kunderna och restaurangen klarnar det småningom för restaurangpersonalen att ledarhunden enligt lag inte kan nekas tillträde till restaurangen. Sällskapet med tillhörande hund är således välkommet till restaurangen – men de får alla sitta i ett eget rum.

Okunskapen förvånar

Harold Henriksson från Pargas är ordförande för Åbolands synskadade. Han är förvånad över att restaurangen inte hade bättre kunskap om vad lagstiftningen säger gällande ledarhundar och var de har rätt att röra sig.

- Första tanken var att ’jaha, har det inte hänt något under de här trettio åren som det har varit möjligt att med sig en ledarhund till restauranger och butiker’. Det borde ju vara känt i dagens läge, så det förvånade mig storligen att den här okunskapen ännu finns, säger Henriksson.

- Varje brukare av en servicehund har ett tillstånd i en liten mapp där det står att hunden har tillträde till butiker och restauranger, så den här informationen har tydligen ännu inte nått alla företag som har någon service där hundar har tillträde, fortsätter han.

Porträtt på en man som tittar snett ut genom fönstret.
Harold Henriksson, ordförande för Åbolands synskadade rf. Porträtt på en man som tittar snett ut genom fönstret. Bild: Yle/Pontus Nyqvist synskadade,Harold Henriksson

”Snudd på diskriminering”

Henriksson ser det också som aningen problematiskt att sällskapet fick sitta i ett eget kabinett, åtskilda från alla andra restauranggäster.

- Det är inte heller riktigt okej, då blir det ju snudd på diskriminering. En ledarhund har ju tillträde till restaurangsalen där de övriga sitter. Inte ska en synskadad med sin ledarhund sätta sig i något eget extra rum, så där var ännu en brist, säger Henriksson.

Man har ingen anmälningsplikt utan där hunden har tillträde får du gå in som vilken annan kund som helst― Harold Henriksson.

Henriksson berättar att det i Finlands diskrimineringslag står att man inte får särbehandla en person med ledarhund eller annan typ av servicehund.

Förutom ledarhundar för synskadade finns det till exempel servicehundar för personer med funktionsnedsättningar, och diabeteshundar (eller hypohundar) som hjälper människor med diabetes att hålla koll på blodsockernivån.

Enligt Henriksson finns det närmare 300 ledarhundar för synskadade i Finland. Man behöver heller inte meddela på förhand att man har en ledarhund när man besöker olika ställen, säger Henriksson.

- Man har ingen anmälningsplikt utan där hunden har tillträde får du gå in som vilken annan kund som helst, men det var ju vänligt av dem att ringa, så då borde ju restaurangen vara förberedd på det.

Läget har förbättrats

Detta fall är ändå bara ett i mängden. Henriksson nämner bland annat ett fall där en diabeteshund nekades tillträde till en mataffär i Pargas.

Skulle du säga att det här är ett vanligt problem för synskadade med ledarhundar?

- Nä inte nu mera, jag har nog inte hört om några nya fall nu på långa tider, så jag tror ändå att det har blivit bättre. Så när det kommer sådana här fall så blir man ju lite förvånad – att det fortfarande händer, säger Henriksson.

Ledarhund leder en person.
Många vet inte att ledarhundar har rätt att följa med in på restaurangen. Ledarhund leder en person. Bild: Honza Groh synskadade,ledarhund

Personalen oinvigd i saken

På Pub Niska i Åbo säger ägare och vd Lukas Pernell att när sällskapet med ledarhund bokade bord hos dem, var restaurangpersonalen inte insatt i rådande lagstiftning på ämnet.

- Personalen hade inte så mycket kunskap om vad gäller ledarhundar i restaurangen, så det enda de visste var vår policy om att vi inte kan tillåta hundar i restaurangen. Och jag har faktiskt inte heller själv hunnit kolla upp desto mera hur det är med sådana här saker, säger Pernell.

Pernell tycker att det ändå löste sig ganska positivt i det här fallet eftersom sällskapet i fråga kunde sitta i ett eget rum i restaurangen.

Enligt Pernell beror restaurangens policy mot hundar på rådande hälsoskyddslagar.

- Det är baserat på dem som förbudet mot hundar i restaurangen kommer, men därför är det också positivt att vi har de här andra utrymmena så att vi lätt kan sätta dem där i stället, säger han.

Men det finns inte längre någon hälsoskyddslag som skulle förbjuda hundar i restauranger. Ledarhundar och andra assisterande hundar är alltid tillåtna i livsmedelslokalers kundutrymmen, och sedan år 2012 har restauranger haft rätt att själva bestämma om de tar emot sällskapshundar.

En erfarenhet rikare

Enligt Pernell är det rimligt att ledarhundarna också ska kunna vistas i samma utrymmen som övriga gäster, men han förstår samtidigt att det för restaurangpersonalen kan vara svårt att veta hur man ska göra i en ny situation.

Vi är ändå glada att det har hänt så att vi vet hur vi ska handla i framtiden― Lukas Pernell.

- Det är ju lite så här det brukar gå när någonting händer för första gången. Vi har till exempel aldrig tidigare haft en sådan här situation, säger Pernell.

Vad hade hänt om sällskapet bara dykt upp med ledarhunden utan att nämna det innan?

- Det skulle ha blivit lite osäkert först i och med att det är en hund, men i och med att det är en servicehund och ingen kände till hur man ska hantera en sådan situation så skulle de antagligen ha ringt till mig, säger Pernell.

- Men på det viset är vi ju ändå glada att det har hänt så att vi vet hur vi ska handla i framtiden.

Artikeln är 10.10.2019 klockan 14:35 preciserad med att det inte längre finns någon hälsovårdslag som skulle förbjuda restauranger att ta emot hundar, och att restaurangerna själva får bestämma om de tar emot sällskapshundar.

Läs också