Hoppa till huvudinnehåll

Danmark inför gränskontroller mot Sverige – ingår i åtgärdspaket mot organiserad brottslighet

Öresundsbron.
Öresundsbron. Bild: All Over Press Öresundsbron,Öresundsförbindelsen,Öresundsförbindelsens broar

Danmark kommer att införa periodiska gränskontroller för resande från Sverige. Beslutet ingår i ett större säkerhets- och trygghetspaket med sammanlagt 16 åtgärder.

De periodiska kontrollerna är i kraft sex månader från och med den 12 november. Öresundsbron och färjtrafiken till Helsingør, Frederikshavn, Grenå och Rønne berörs av beslutet.

Justitieminister Nick Hækkerup säger att fokus kommer att ligga på organiserad brottslighet och inte på de många vanliga medborgare som varje dag korsar gränsen.

Orsaken till gränskontrollerna är en rad uppmärksammade bombdåd och mord som begåtts av svenska kriminella i Danmark.

Två svenskar misstänks för inblandning i den uppmärksammade explosionen utanför Skattestyrelsen i Köpenhamn den 6 augusti. Statsminister Mette Frederiksen sade då att regeringen överväger starkare gränskontroller vid gränsen till Sverige.

I juni i år dödades två personer på öppen gata i Herlev i Köpenhamnsregionen. Polisens bedömning är att det handlade om en uppgörelse mellan rivaliserande gäng från Sverige.

Sedan tidigare har svensk polis genomfört kontroller vid gränsen till Danmark.

Fler övervakningskameror

Andra åtgärder som regeringen beslutat om är att bombdåd riktade mot offentliga byggnader betraktas som angrepp på staten och att hundratals nya övervakningskameror kommer att installeras.

Vidare ska polisens möjligheter att utreda brott förstärkas och myndigheterna kommer att genomföra en insats mot sprängmedel.

Regeringens beslut är en reaktion på att den grova brottsligheten har ökat samtidigt som kriminaliteten generellt sett har minskat, skriver tidningen Politiken.

Sedan februari har 13 sprängdåd inträffat i Köpenhamnsregionen, två av dem mot offentliga byggnader, skriver det danska justitieministeriet.

Enligt ministeriet finns det dessutom fortfarande ett allvarligt terrorhot mot Danmark.

Källor: DR, Politiken, Danmarks justitieministerium, Reuters

Artikeln har uppdateras. Formuleringen "står åtalade för inblandning i den uppmärksammade explosionen utanför Skattestyrelsen" korrigerades kl. 13.10 till "är misstänkta för inblandning i den uppmärksammade explosionen utanför Skattestyrelsen".

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes