Hoppa till huvudinnehåll

De nya trafikkamerorna på riksväg 6 orsakar stress i trafiken - yrkeschaufförer: Många kör förbi och tvärbromsar sedan rakt framför näsan på en

Bilchaufförer  på paus.
Marie Henriksson och Jonas Backman tycker båda två att trafikbeteendet har förändrats på riksväg 6. Bilchaufförer på paus. Bild: Yle/Mikael Kokkola långtradarchaufförer,trafik,Marie Henriksson, Jonas Backman

Sedan en månad tillbaka har de nya plåtpoliserna på riktigt kastat ett vakande öga på riksväg 6 mellan Lovisa och Kouvola. Mellan Forsby och Pockar i Östnyland finns tio stycken kamerastolpar fördelade på fem par.

Eftermiddagstrafiken är rätt måttlig på rikssexan vid servicestationen i Liljendal, men då och då sveper en hel del tunga fordon förbi mot Kouvola eller Forsby.

Yrkeschaufförerna Marie Henriksson och Jonas Backman har stannat för att ta en kort paus. Arbetsdagen börjar snart vara slut.

De kör dagligen med långtradare längs med riksväg 6 och fartkamerorna har redan blivit en del av yrkesvardagen.

- Jag vet precis, till och med om jag har ögonen fast, var varenda stolpe finns, säger Jonas Backman. För mig blir det dagligen flera turer på vägen både med personbil och med långtradare.

Kamerastolpe med plåtpolis.
Kamerastolpe vid avtaget till Liljendal. Kamerastolpe med plåtpolis. Bild: Yle/Mikael Kokkola trafikövervakning,Trafiksäkerhetskamera,hastighetsövervakning,trafikkamera

För dem ställer den nya formen av trafikövervakning till med en del nära ögat-situationer.

- Vägen och trafiken är bra utom vid kamerorna, säger Marie Henriksson. Många kör förbi och tvärbromsar sedan rakt framför näsan på en vid stolparna. Det sker alldeles för ofta.

Bakom ratten på sin långtradare har Jonas Backman gjort samma iakttagelse.

- Det kan hända saker då man kör ett tungt fordon och någon bromsar in framför stolpen med sin bil, säger han.

För bilisterna på riksväg 6 gäller det nu att hitta en jämn och trygg körstil, tycker han.

- Bara man skulle få bort den pumpande rörelsen från trafiken, så stör inte kamerorna mig, säger Jonas Backman.

Bilchaufförer  på paus.
Kör inte så fort att du måste tvärbromsa vid stolparna, säger Marie Henriksson och Jonas Backman.n Bilchaufförer på paus. Bild: Yle/Mikael Kokkola långtradarchaufförer,trafik,Marie Henriksson, Jonas Backman

Så här fungerar de nya trafiksäkerhetskamerorna

  • De nya trafiksäkerhetskamerorna mäter bilarnas hastighet med hjälp av en ny spårande radarteknik. Det behövs inte längre några detektorslingor längs med körfältet. Därför hjälper det inte att panikbromsa innan stolpen.
  • De nya kamerorna mäter hastigheten redan på 150 meters håll. Kameran har koll på bilens hastighet, avstånd, riktning och körfält så länge bilen befinner sig i radarfältet.
  • De tar också mer exakta bilder och kan också övervaka användandet av mobiltelefon samt säkerhetsbälte.

Överkonstapel Olavi Palmumäki från Östra Nylands polisinrättning är den som har hand om trafikövervakningen med de nya trafiksäkerhetskamerorna på riksväg 6.

Ännu vill polisen inte nämna några siffror på hur många bilister som har bötfällts på riksväg 6. Den informationen vill polisstyrelsen först analysera över en längre tidsperiod.

- Nu blixtrar våra kameror till dagligen på riksväg 6. Under den första månaden har allt gått bra beträffande dataöverföringen från stolparna till vår trafiksäkerhetscentral i Malm, säger Olavi Palmumäki.

I Malm sammanställs bilder och data och möjliga påföljder för bilförarna.

- Bilisterna på riksväg 6 har redan lagt märke till övervakningen och det är bra med tanke på att hålla körhastigheterna i schack.

En karta som visar riksväg 6 mellan Forsby och Kouvola
Längs med hela vägsträckan finns det 16 stycken kamerastolpar. En karta som visar riksväg 6 mellan Forsby och Kouvola Bild: Google, Yle / Fredrika Sundén riksväg 6,riksvägar

Det finns många orsaker till att det blev just riksväg 6 som blev ett pilotprojekt för den nya kamera- och radarteknologin i Finland.

- Tillsammans med NTM-centralen har polisen valt var kamerastolparna och övervakningen placeras. Faktorer som trafikmängder, höga hastigheter och olycksstatistik har påverkat valet, säger överkonstapel Olavi Palmumäki.

Han vill ändå inte närmare gå in på om riksväg 6 är en extra besvärlig led med tanke på trafiksäkerhet.

Ny körstil

Jonas Backman har delvis lagt sig till med en ny körstil bland de nya plåtpoliserna.

- Med långtradare behöver jag inte akta så mycket, för då kör man där runt en 80 kilometer i timmen. Med personbil gäller det att hålla koll på hastighetsbegränsningarna, säger han.

Backmans och Marie Henrikssons iakttagelser om tvärbromsningar framför deras långtradare vid stolparna får överkonstapel Olavi Palmumäki att sucka.

- Det är beklagligt om bilister kör på det sättet och gör så kallade ”nödlandningar”. Bäst är att hålla sig till hastighetsbegränsningarna och ha en föregripande blick på trafiken, säger han.

Möjligtvis sker en förbättring då bilisterna på riksväg 6 blir vanare med kameraövervakningen, tror Palmumäki.

- Kör man enligt hastighetsbegränsningen finns det inge orsak att tvärbromsa i närheten av kamerorna.

Kamerastolpe med plåtpolis.
De nya kamerorna kan mäta hastigheten redan på 150 meters håll. Kamerastolpe med plåtpolis. Bild: Yle/Mikael Kokkola trafikövervakning,Trafiksäkerhetskamera,hastighetsövervakning,trafikkamera

De nya kamerorna har varit ett ofta återkommande samtalsämne då Marie Henriksson och Jonas Backman träffar andra yrkeschaufförer.

- Vi har funderat på deras egenskaper, att de räknar avståndet, hastigheten och att de tar bilder både framifrån och bakifrån.

Enligt Olavi Palmumäki är bildkvaliteten väldigt hög.

- Därför kan vi också se om fartsyndaren använder bilbältet eller håller sin mobiltelefon i handen.