Hoppa till huvudinnehåll

EU-domstol tog ställning till vargjakt som sker med stöd av dispens - kräver strikta motiveringar

Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland.
Villkoren för vargjakt är strikta, enligt EU-domstolen. Arkivbild. Vargarna kommer nära bebyggelse i sydvästra Finland. Bild: Yle/Harri Alanne varg,Vargjakt,vargskräck

Europeiska unionens domstol räknar i ett färskt beslut upp flera villkor för att kunna ge tillstånd att fälla varg.

Högsta förvaltningsdomstolen behandlar som bäst ett fall där man tar ställning till om det var rätt av Finlands viltcentral att ge tillstånd att fälla sju vargar i Norra Savolax år 2016.

Enligt EU-domstolens förhandsavgörande ska målet med att bevilja dispens för jakt på varg kunna motiveras på ett klart och exakt sätt.

I det aktuella fallet var ett syfte med vargjakten att minska på tjuvjakten.

Enligt EU-domstolen borde man grundat på vetenskapliga uppgifter ha kunnat “underbygga påståendet att tillstånd att bedriva stamvårdande jakt faktiskt kan minska den olagliga jakten”.

Dessutom borde jakten enligt domstolen ha en “positiv nettoeffekt på vargstammens bevarandestatus”.

Att det förekommer olaglig jakt eller att det är svårt att kontrollera den olagliga jakten räcker enligt domstolen inte till som motivering för tillstånd att fälla varg.

Finlands naturskyddsförbund har berömt beslutet. Förbundet säger i en kommentar att beslutet skärper kravet på bra motiveringar för beslut om dispens.

Det var Högsta förvaltningsdomstolen som ville att Europeiska unionens domstol kommer med ett förhandsavgörande angående vargjakten i Norra Savolax.

Högsta förvaltningsdomstolen kommer senare med det slutliga avgörandet i frågan.

Artikeln är delvis baserad på Yle uutisets artikel om ämnet

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes