Hoppa till huvudinnehåll

Flera hundra kurder protesterade mot Turkiet i Helsingfors

Flera hundra personer samlades på Senatstorget i Helsingfors på torsdag för att protestera mot den turkiska invasionen av kurdområdena i norra Syrien.

Enligt Svenska Yles reporter Åsa Thodén som var på plats fanns det cirka 500 demonstranter på Senatstorget kring halv femtiden på torsdagseftermiddagen.

Marschen gick från Senatstorget till centrumbiblioteket Ode.

Demonstrationen arrangerades av centret Kurdien demokraattinen yhteisökeskus NCDK och organisationen Rojovan puolesta.

Demonstration vid riksdagshuset. Irakier deltar.
Demonstranterna samlades på Senatstorget och marscherade därifrån till Ode och en del samlades också framför riksdagshuset. Demonstration vid riksdagshuset. Irakier deltar. Bild: Yle / Anna Savonius Irak,demonstrationer

I demonstrationens Facebookevenemang konstaterar arrangörerna att Turkiet inte agerar ensamt och att landet är beroende av Finlands, EU:s och hela det internationella samfundets politiska stöd.

Arrangörerna hänvisar till Finlands EU-ordförandeskap och menar att Finland borde ta en aktivare roll i att reagera på Turkiets agerande.

– Finland kan inte som EU:s ordförandeland hålla tyst om Turkiets krigsåtgärder på samma gång som det krigsmateriel som Turkiet använder tillverkas i och fraktas från Europa, står det i evenemangsbeskrivningen på Facebook.

Demonstration vid riksdagshuset. Irakier deltar.
Demonstrationen var lugn, men deltagarna var upprörda, beskriver Svenska Yles reporter stämningen på plats. Demonstration vid riksdagshuset. Irakier deltar. Bild: Yle / Anna Savonius Irak,demonstrationer

I går på onsdag uppgav regeringen att Finland stoppar all vapenexport till Turkiet.