Hoppa till huvudinnehåll

Gondoljär hittade lugnet i Nagu - nu söks ny hotellägare som får träffa roliga kunder

Lanternas trädgård i gästhamnen i Nagu
Lanternas trädgård är ett av de mest fotograferade objekten i Nagu. Lanternas trädgård i gästhamnen i Nagu Bild: Yle/Nina Bergman Nagu,hotell,restauranger,lanterna

Flera restauranger och inkvarteringsställen i Åboland är till salu.

Bland annat söks nya ägare till Hotell Lanterna och Marthahemmet i Nagu, liksom till Rumarstrand i Korpo och Houtskärs Gästgifveri.

En röd stor stuga med vita knutar. På gräsmattan framför finns kafébord och kaféstolar.
Rumarstrand är till salu. En röd stor stuga med vita knutar. På gräsmattan framför finns kafébord och kaféstolar. Bild: Yle/Johanna Ventus Korpo, Pargas,hotell,Rumar,rumar strand

- Det skulle vara riktigt kiva om det skulle vara unga, lokala människor som skulle ta över, säger Sussi Henriksson som har drivit Lanterna i 16 år.

Under åren har Lanterna blivit tillbyggd med kafé, ateljé och absintbar, och Henriksson fortsätter att ha öppet tills vidare.

- Om det inte finns intresse så är det väl bara att fortsätta några år till.

Kunde ha badat i pengar, om hon fått pengar för foton

Enligt Henriksson börjar det vara dags för någon yngre med större entusiasm att ta över. Samtidigt säger hon att hon kommer att sakna de roliga kunderna.

- Förra hösten hade vi till exempel en italiensk skönhet som gäst. Det var en gondoljär från Venedig, som behövde lugn och ro i november. Så han stannade en vecka och var jättelycklig. Det är sådana människor man aldrig annars skulle träffa, säger Henriksson.

Sussi Henriksson från hotell Lanterna i Nagu
Sussi Henriksson. Sussi Henriksson från hotell Lanterna i Nagu Bild: Yle/Christopher Marins Nagu,Lanterna,turistföretagare

Men hon kommer att kunna njuta av den finländska sommaren på ett annat vis, för sommaren har alltid varit den brådaste tiden i skärgården.

- Det är roligt att sommartid se hur mycket huset blir fotograferat, speciellt vinkeln nerifrån hamnen. Om jag hade fått en euro för varje fotografi som är taget så skulle jag bada i pengar, säger Henriksson.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland